Social

Adolescenții clujeni, puși în gardă de polițiști

Marți a avut loc la Centrul de Prevenire a Criminalității Cluj prima întâlnire a polițiștilor clujeni cu adolescenții care frecventează, pe perioada vacanței de vară, Centrul Fundației Române pentru Copii Comunitate și Familie.

Activitatea a fost realizată de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj în colaborare cu Centrul Regional Cluj de Prevenire a Traficului de Persoane.

Discuțiile dintre poliţişti şi adolescenţi s-au axat pe transmiterea unor recomandări referitoare la măsuri de autoprotecție în mediul virtual și prezentarea  principalelor metode de prevenire a implicării tinerilor în fenomenul traficului de persoane.


Poliţiştii le-au explicat adolescenţilor prezenţi că ofertele de muncă în străinătate reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutate a tinerelor. ”Locurile bune de muncă” în străinătate constau în: a lucra într-un restaurant, club, bar sau hotel. Pentru a ocupa postul de chelneriță, dansatoare de cabaret sau hostess nu este necesară vreo pregătire specială, cursuri, diplome sau experiență.

„Mai există și alte metode, precum metoda ”Loverboy” în care traficanții aleg viitoarele victime, petrec câteva săptămâni sau luni cu o fată, câștigând încrederea și apoi spunându-i că ar vrea să o ia în căsătorie, o determină să îl însoțească în altă localitate sau țară, unde are loc exploatarea.  Ceea ce este mai rău în aceste cazuri este că ei pornesc prin a recruta fete cu vârsta începând de la 12 – 13 ani, atunci când acestea sunt ușor de manipulat și de controlat”, se arată în comunicatul IPJ Cluj.


Potrivit documentului, tinerii trebuie să ştie că se află într-o situație de risc dacă o altă persoană:

- Se oferă să le împrumute bani pentru a plăti biletul de călătorie sau șederea;


- Le propune să plece cu documente false;

- Îi sfătuiește să nu declare motivul real al călătoriei la punctul de frontieră


- Dorește să păstreze cartea lor de identitate sau pașaportul pentru că ”așa e în siguranță”;

- Le cere telefonul mobil;


- Le spune să nu iei bagaje cu ei.

De asemenea, dacă tinerii sunt în pericol, li se recomandă următoarele:

- Încearcă să părăsești locul în care ești ținut/ă fără voia ta;

- Contactează Poliția sau Ambasada/Consulatul României din țara în care te afli;

- Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că ești o victimă a traficului de persoane;

- Transmite un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, e-mail, sms, etc.).

abonare newsletter