Social

O lege care să pedepsească plagiatul ar putea fi adoptată curând

Senatorul Valeriu Todirașcu propune o lege care pedepsească plagiatorii lucrărilor științifice cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

O lege care să pedepsească plagiatul ar putea fi adoptată curând O lege care să pedepsească plagiatul ar putea fi adoptată curând

Propunerea legislativă este o reacție la adresa „actelor de corupție în rândul reprezentanților puterilor statului”, explică senatorul în secțiunea expunerii de motive a proiectului normativ.

Legea anti-plagiat a fost respinsă la prima propunere din martie. Este a doua oară când senatorul propune includerea legii în Condul Penal. Todirașcu a depus primul proiect de lege în luna martie anul acesta. În aceeași perioadă proiectul a fost respins de 50 de senatori PSD și de 2 senatori PC. Voturile pro au fost numai cu 4 mai puține față de cele împotriva proiectului.


„Din ce în ce mai multe persoane obţin diplome, titulaturi şi poziţii nemeritate pe baza unor examene lipsite de exigenţă sau fraudate şi a unor lucrări de diplomă, licenţă, doctorat neoriginale, plagiate.Vina este atât a comisiilor de examinare şi a responsabililor din învăţământ şi din alte instituţii ale statului cât şi a candidaţilor care prezintă, fără teama de oprobiul public, lucrări plagiate grosolan”, declară senatorul Valeriu Todirașcu într-un comunicat de presă.

Vasile Todirașcu este fondatorul Partidului Noua Republică. În raportul analizei inițiativelor legislative ocupă locul patru, cu 53 de proiecte legislative depuse în iunie 2014. Senatorul s-a născut în Republica Moldova, însă după Revoluția din 1989 a venit în România pentru studii universitare. În prezent are 44 de ani, e căsătorit și are doi copii.


(Cristina UNGUREAN, masterand Jurnalism FSPAC, UBB, anul I)

abonare newsletter