Social

Angajatorii din Cluj, depistaţi cu nereguli. ITM a dat amenzi de 6.000 lei

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au controlat 19 angajatori în perioada 1 mai – 30 iunie.

Foto arhiva Foto arhiva

În urma controalelor au fost aplicate 27 sancţiuni contravenţionale, din care trei amenzi în cuantum de 6.000 lei. Două amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal şi o amendă pentru neverificarea la termen a echipamentelor de muncă.

Potrivit reprezentanţilor ITM Cluj, principalele deficienţe constatate fac referire la neacordarea sporului pentru lucru în zilele de repaus săptămânal; nu au fost stabilite criteriile de evaluare a performanţelor profesionale ale salariaţilor; nerespectarea termenelor de transmitere a modificărilor intervenite la elementele registrului electronic (revisal); nu au fost respectate prevederile legale referitoare la munca suplimentară. Printre nereguli se numără şi faptul că fişa de post nu cuprinde atribuţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru activitatea de transport în afara sediului şi a punctelor de lucru; instruire necorespunzătoare în vederea acordării primului ajutor în caz de accidente.


În perioada 1 octombrie – 28 noiembrie vor avea loc alte controale ample în cadrul unei campanii care se desfăşoară la nivel naţional. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter