Social

Limba maternă, probă de foc pentru elevii clujeni

500 de elevi din judeţul Cluj s-au înscris la proba de limbă maghiară și germană din cadrul examenului de bacalaureat. Mulţi dintre absolvenţi se aşteaptă să primească nota minimă.

Părerile elevilor clujeni legate de proba la limba maternă, care a avut loc marţi, sunt împărţite: unii consideră că a fost mai greu decât anul trecut, în timp ce alţii susţin că a fost mai uşor. O parte din absolvenţii de liceu speră să obţină măcar nota de trecere. Cei mai pesimişti în ceea ce priveşte rezultatul la proba de marţi sunt elevii de la Liceul „Samuel Brassai”: majoritatea se aşteaptă la nota 6 sau 7 la examen și recunosc că rezultatele proaste pe care le estimează se datorează și nepregătirii lor, nu doar subiectelor grele. „Proba de astăzi mi s-a părut grea. Primul subiect a fost greu de înțeles, a fost între impresionism și simbolism și a fost destul de greu de interpretat. Nu prea am știut, dar asta pentru că nu m-am pregătit foarte mult. Eu sunt de vină,” spune Robert Bartha, unul dintre elevii de la Samuel Brassai.

O altă elevă de la Brassai afirmă că emoțiile au motivat-o să învețe pe tot parcursul nopții de dinainte de examen, dar cu toate acestea nu știe ce notă o să ia, sperând și ea la șasele de trecere.


Cu toate că rezultatele pe care le aşteaptă sunt minime, liceenii consideră că proba de anul acesta a fost mai ușoară decât cea din anul precedent.

Elevii de la Coșbuc, mult mai mulțumiți

48 de absolvenţi ai Colegiului Naţional George Coşbuc care au susţinut proba la limba maternă par a fi mai încrezători decât colegii de la Brassai. „A fost puțin mai greu, dar a fost în regulă. Eram panicată la un moment dat, dar am stat puțin, m-am lininștit și mi-am dat seama că e făcubil. Subiectul 1 a fost destul de ușurel, la fel și al treilea, dacă ai învățat puțin cum se scrie o scrisoare. La partea a doua, a trebuit să facem o comparație între două opera pe care le-am făcut la școală” comentează Denisa Mureșan, la ieșirea din centrul de examinare.


Elevii de la George Coşbuc consideră că a fost uşor la examen şi speră să primească note mari. Horia Corpodean, unul dintre absolvenţii acestui liceu susține că s-a pregătit doar o săptămână pentru această probă, dar că, în final „a fost foarte ușor. Chiar unul dintre cele mai ușoare subiecte care puteau pica. O să iau peste 8”.

Probele din următoarele zile

Miercuri, elevii din anul terminal de liceu vor susține proba scrisă obligatorie a profilului la care sunt înscriși: matematică pentru cei de la profilul real, respectiv, istorie pentru cei care au studiat la uman. Vineri va urma proba finală de bacalaureat, cea la alegere a profilului și specializării.


Text şi fotografii: Flavia Dima și Roxana Miron – studente la Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter