Social

Bolnavii, scutiţi de drumul lunar la medicul de familie

Medicii de familie emit, din această lună, reţete valabile pentru trei luni, iar pacienţii le pot ridica de la farmacii odată sau fracţionat.

sursa foto: romaniatv.net sursa foto: romaniatv.net

Bolnavii cronici, care trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuiau să se prezinte lunar la medicii de familie pentru a-şi procura reţetele.

Pentru a fi scutiţi de aceste drumuri, începând din această lună, medicii de familie vor elibera reţete medicale valabile pe o perioadă de trei luni. Bolnavul îşi va putea elibera de la farmacie fie toate medicamentele prescrise pe reţetă, fie doar o parte din ele.


Farmaciile din Cluj-Napoca eliberează deja medicamente de pe reţete fracţionate - asta în cazul în care au toate medicamente cerute în depozit.

Medic: bolnavii nu vor mai aglomera cabinetele

Autorităţile au luat această decizie, de a fi introdusă modalitatea ca pacienţii să-şi poată elibera doar o parte din medicamente, din mai multe motive. Pe de-o parte pentru ca bolnavul să nu mai fie nevoit să se deplaseze lunar la cabinetului medicul de familie, iar pe de altă parte pentru a-I ajuta financiar prin faptul că-şi pot elibera doar o parte din reţetă.

“Medicii eliberează reţete valabile pentru trei luni bolnavilor cronici, iar ei îşi pot scoate de la farmacie şi reţete fracţionate, adică doar pe o perioadă de o lună. A fost luată această decizie pentru ca bolnavii să nu mai fie nevoiţi să vină în fiecare lună după reţete. Aşa, pacienţii vin odată la trei luni, o să fie consultaţi medical şi o să le fie şi eliberate reţetele. S-a vrut şi ajutorarea financiară a pacienţilor. Dacă el nu are bani să-şi elibereze medicamentele de pe toate trei luni, şi le va putea elibera doar pentru o singură lună”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.


Cum vor proceda bolnavii?

Bolnavii trebuie să se prezinte la farmacii şi să spună cum vor să le fie eliberate medicamentele de pe reţetă: toate sau doar o parte din ele.

Dacă vor vrea ca ele să fie eliberate parţial, atunci farmaciştii le pot da doar cantitatea necesară pentru o lună, însă ei vor trebui să menţioneze totul într-un formular care va fi înmânat pacienţilor. În luna următoare, când se vor prezenta din nou pentru a-şi lua tratamentul, bolnavii se vor prezenta atât cu reţeta, cât şi cu formularul, fără a mai trece pe la medicul de familie.


Totodată, în cazul în care o farmacie nu are toate medicamentele prescrise pe o reţetă, pacientul poate cere eliberarea parţială a tratamentului după care se poate duce la altă farmacie pentru a-şi lua restul de medicaţie.

Se eliberează reţete fracţionate la Cluj?

Sistemul electronic permite deja farmaciilor clujene eliberarea medicamentelor de pe reţetele fracţionate. “Dacă avem în depozit toate medicamentele care sunt prescrise pe reţetă atunci putem să eliberăm reţete fracţionate. Asta în condiţiile în care şi reţeta îndeplineşte toate cerinţele cerute de lege pentru ca să poată fi eliberate doar o parte dintre reţeta medicală”, spune angajata unei farmacii de pe Bulevardul Titulescu Nicolae din Cluj-Napoca.

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la o farmacie din Piaţa Cipariu unde una din angajatele acesteia a spus că: “eliberăm medicamente de pe reţete fracţionate”.


 

 

Etichete: farmacii reteta
Ultimele Stiri
abonare newsletter