Social

Studenţi americani pregătiţi la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană (ILR-LE) a găzduit, în perioada 26 mai-18 iunie 2014, a-16-a ediţie a „Şcolii de vară ASU (Arizona State University) în România şi Europa Centrală”.

Programul este condus de Prof. Univ. Dr. Ileana Alexandra Orlich, Consulul General Onorific al României, în Arizona, şi coordonatoarea celui mai mare program de Studii româneşti din Statele Unite la Universitatea de Stat din Arizona (ASU), şi respectiv de Conf. Univ. Dr. Elena Platon de la Universitatea Babeş-Bolyai. Din cadrul comitetului de organizare, condus de Dr. Antonela Arieșan, au făcut parte tutorii Alexandra Cristea, Aida Duma, Luminița Fodor, Andreea Oțetea, Ioana Popa, Luminița Popa de la UBB, şi Dr. Oana Almășan de la ASU.

La şoala de vară din acest an au participat  11 studenţi americani care au studiat teme  din cultura şi civilizaţia românească. Cursurile de limba română, conferinţele şi activităţile culturale  au avut ca scop promovarea limbii şi culturii româneşti, iar vizitele şi excursiile efectuate au vizat, atât cunoaşterea Universităţii Babeş-Bolyai, cât şi a zonelor de importanţă istorică, economică şi turistică din Transilvania.


“Catedra de Studii româneşti de la ASU, cea mai mare universitate de stat din SUA, cu aproximativ 80.000 de studenţi, a crescut, devenind cel mai important program de studii româneşti de peste hotarele României, în bună măsură datorită colaborării academice cu UBB, partenerul nostru de nădejde. Studenţii de la ASU îşi doresc să revină la UBB pentru a studia în continuare la programe de masterat si doctorat, în special acum când am încheiat un acord de colaborare pe întregul an universitar. Patru dintre participanţii la programul din acest an, care include studenţi din Arizona, Idaho, Indiana şi Washington DC, se vor întoarce să îşi continue studiile la UBB în domeniile filologiei şi al tehnologiei globale, pe durata anului academic 2014-2015. Este doar un început pe care sperăm să îl dezvoltăm în viitor ca urmare a colaborării de excepţie pe care ASU o are cu UBB. Este un real privilegiu atât pentru studenţii de la ASU cât şi pentru mine, să venim la Cluj şi să continuăm la UBB dialogul cultural şi academic la cel mai înalt nivel." a afirmat Prof. Univ. Dr. Ileana Alexandra Orlich, coordonatoarea celui mai mare program de Studii româneşti din Statele Unite la Universitatea de Stat din Arizona (ASU).

 “Școala de vară România și Europa centrală , organizată pentru studenții Universității de Stat din Arizona are o semnificație cu totul aparte pentru noi. În primul rând, „fidelitatea” studenților americani pentru acest program, dovedește că, oferind un program variat, ce cuprinde cursuri practice de limba română, conferințe pe teme de istorie, cultură și civilizație românească, ateliere de teatru și dans etc., reușim să atragem studenți din varii spații geografice și culturale, concurând cu succes universități de prestigiu din întreaga lume care oferă, la rândul lor, programe de vară dintre cele mai atractive. Acești studenți entuziaști ne arată cât de mult s-a schimbat în ultimele decenii mentalitatea cu privire la culturile „mari” și culturile „mici”, cât de tare s-a apropiat mult-visata Americă de noi, demonstrând că tinerii de azi s-au eliberat de prejudecățile  care au bântuit generațiile trecute, fiind extrem de interesați de tot ce reprezintă alteritatea culturală românească (în acest caz). Trebuie să subliniem că asigurarea continuității acestui program nu ar fi posibilă fără entuziasmul cu totul deosebit al dnei prof. dr. Ileana Orlich, directorul programului din partea ASU, care are grijă ca, în fiecare an, să trezească interesul studenților pentru România. Grație Domniei Sale, relațiile dintre cele două universități sunt tot mai strânse de la an la an, ducând la semnarea unor noi acorduri inter-universitare”, a declarant conf. univ. dr. Elena Platon, coordonator al Şcolii de Vară.


Profesorii de la UBB, care au luat parte la acest program, sunt specialişti în predarea limbii române ca limbă străină, dar şi în alte domenii: istorie, psihologie, ştiinţe politice, urbanistică, teatru şi televiziune. Aceştia au folosit metode interactive de predare cum ar fi jocurile de rol şi utilizarea documentelor autentice, scrise, audio sau video, vizite "pe teren", spectacole la TNC, vizionari în cadrul TIFF, şi abordări academice, care au reuşit să capteze atenţia şi interesele studenţilor. La finalul programului, participanţii au primit o diplomă, care atestă participarea la anumite cursuri şi care consemnează perioada de desfăşurare a activităţilor.      

Etichete: ubb cluj
abonare newsletter