Social

Oraşul de cinci stele pute la periferie din cauza sărăciei

O stradă de la marginea cartierului Mărăşti a fost transformată într-un depozit de gunoaie de rromii care colectează deşeuri şi le vând apoi să facă bani.

Febra reciclării şi valorificării deşeurilor i-a cuprins pe mulţi rromi din oraş astfel că unii au transformat strada pe care locuiesc într-un adevărat focar de infecţie din cauza gunoaielor pe care le duc acasă pentru a fi apoi reciclate selectiv. Un astfel de caz se petrece pe strada Meşterul Manole din Mărăşti, situată în apropierea drumului care duce spre Pata Rât. Chiar de la intrare, strada este plină de gunoaie, saci cu ambalaje din plastic şi rromi de toate vârstele care transportă PET-uri cu căruţuri improvizate. Strada este un adevărat furnicar. Unii dintre ei nici nu se mai sinchisesc să depoziteze deşeurile în propria curte ci le pun direct pe trotuar, în saci imenşi. De altfel, pe toate străzile din vecinătate, mişună rromii cu cărucioarele în căutare de deşeuri bune de vândut.

Ce aruncă unii e mană cerească pentru alţii

Vecinii acestora spun că s-au săturat să suporte mizeria, putoarea şi gălăgia care persistă de multă vreme din cauza celor care adună gunoaie din containerele de la blocuri. Ei afirmă că au sesizat Poliţia şi Primăria de mai multe ori, dar situaţia a rămas la fel. “Cu toate că vecini de-ai mei au mai scris despre problema aceasta la Primărie, autorităţile nu au luat nici o măsură. Cu regret, vă relatez următorul aspect: pe strada Meşterul Manole nr.2-4, s-a înzecit numărul ţiganilor care locuiesc aici fără forme legale şi au mutat rampa de gunoi aici”, declară un clujean care locuieşte în vecinătatea străzii Meşterul Manole. Omul nu vrea să îşi dea numele pentru că se teme de consecinţe din partea vecinilor.


El mai spune că rromii colectează din containerele aparţinând blocurilor din zonă gunoaie, le aleg şi apoi le predau la centrul de colectare de la Pata Rât.

Nu fac doar mizerie, ci şi miros insuportabil

Clujeanul anonim se plânge în numele vecinilor nu doar de mizerie ci şi de mirosul cauzat de gunoaiele pe care rromii le adună în permanenţă. “Noi cei de pe strada I. Oargă, Meşterul Manole, Dunării, Jiului, Bega, Harghita, Aurel Vlaicu nr. 184 blocul de locuinţe suntem obligaţi acum în mijlocul verii să mirosim gunoaiele adunate nelegal de către ţiganii care domiciliază ilegal pe strada Meşterul Manole”, mai spune bărbatul.


Poliţia Locală îi verifică periodic

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca precizează că în primăvara acestui an au avut o amplă acţiune de salubrizare şi igienizare a zonei împreună cu locuitorii şi cu firma de salubritate. “Pe proprietari i-am obligat să încheie contracte de salubrizare şi ţinem sub observaţie zona. Poliţia Locală patrulează şi monitorizează în permanenţă zona”, afirmă reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Cu toate acestea, colectarea deşeurilor este în floare pe strada Meşterul Manole.

Ultimele Stiri
abonare newsletter