Social

Soarta medicilor specialişti stă în pixul ministrului

Medicii, care au promovat examenul de specialitate în această primăvară, nu se pot angaja pe motiv că Ministrul Sănătăţii întârzie să le semneze ordinele necesare obţinerii certificatelor de liberă practică.

Au urmat o facultate şase ani de zile, au făcut rezidenţiatul, au susţinut examenul de specialitate, iar acum nu pot munci. Este vorba despre medicii specialişti care au finalizat recent rezidenţiatul, iar acum nu pot intra pe piaţa muncii. Motivul? Ei aşteaptă de mai bine de două luni ca Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să le semneze ordinele de eliberarea a unor documente necesare obţinerii certificatelor de liberă practică.

“E aberant ce se întâmplă. Medicii care au finalizat rezidenţiatul, şi care au fost declaraţi admişi la examenul pe care l-au susţinut, nu pot încheia contracte de muncă deoarece aşteaptă semnătura ministrului prin care să le fie eliberate certificatele de liberă practică. Fără aceste certificate ei nu se pot angaja. Vin săracii la noi la sediu şi ne cer certificatele, însă noi nu avem cum să le eliberăm fără ordinul ministrului”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, dr.Aurel Bizo.


Aşteaptă din martie

Medicii au susţinut examenul de specialitate în luna martie, iar de atunci tot aşteaptă să profeseze într-un cabinet sau într-un spital aflat în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

“Aşteaptă de două luni şi vor mai aştepta încă trei luni pentru că suntem în campanie şi nu au timp să semneze un ordin. Sperăm că între două emisiuni la televizor să aibă timp să semneze şi acest ordin”, a mai adăugat dr.Aurel Bizo.


Peste 700 de medici care au finalizat programul de rezidenţiat anul acesta riscă să rămână fără un loc de muncă din cauza birocraţiei.

Până anul trecut, medicii primeau certificate de liberă practică de la Colegiul Medicilor încă din timpul rezidenţiatului. Legea s-a schimbat însă, iar acum aceştia primesc atestarea numai pe baza ordinului de confirmare a specialităţii semnat de însuşi ministrul Sănătăţii


 


 

 


 

 


 

 

 

abonare newsletter