Social

Copiii, sub “lupa” medicilor

Copiii care nu au împlinit vârsta de doi ani vor fi consultaţi odată la trei luni de medicii specialişti, iar apoi anual până la 18 ani.

În viitor, părinţii vor trebui să se prezinte mult mai des cu copilul la medic. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii, copiii vor fi supravegheaţi în permanenţă de către medici din prima lor zi de viaţă şi până la vârsta majoratului.

Dacă vă întrebaţi de ce, aflaţi că scopul acestor investigaţii medicale este acela de a se depista anumite tulburări de creştere şi dezvoltare. Un lucru bun spun specialiştii, pentru că astfel micuţii pot fi trataţi mult mai uşor dacă anumite afecţiuni sunt depistate în faze incipiente.


Când vor fi consultaţi copiii?

Potrivit proiectului de lege, copiii vor fi consultaţi din trei în trei luni până la doi ani, iar apoi anual, până la 18 ani.

Consultaţiile vor debuta încă din primele zile de viaţă, după care medicii vor merge la domiciliul lor şi îi vor consulta la o lună, două şi patru luni. Consultaţiile se vor repeta din nou la şase, nouă, 12, 15, 18 şi 24 de luni, iar ulterior anual, până la majorat.


Ce boli vor fi prevenite?

Conform proiectului de lege al Ministerului Sănătăţii, consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de doi ani, trei ani, patru ani şi cinci ani cuprinde evaluarea practicilor nutriţionale, evaluarea dentiţiei şi igiena orală, dar şi identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului în vederea depistării riscului de autism.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 11 ani vor fi supuşi unor controale în ceea ce priveşte greutatea corporală. Cei cu vârste mai mari, şi anume care au între 12 şi 18 ani, vor fi examinaţi din punct de vedere al dezvoltării fizice şi pentru  depistarea eventualelor infecţii cu transmitere sexual sau a depresiei. Totodată, fetele şi părinţii acestora vor primii informaţii privind beneficiile vaccinării opţionale anti-HPV, consiliere privind activitatea fizică, nutriţie, fumat, alcool, droguri şi violenţă.


 

abonare newsletter