Social

Inundaţiile au făcut ravagii mai mari decât războiul în Bosnia-Herzegovina. Află cum poţi AJUTA sinistraţii

În Bosnia-Herzegovina au avut loc zilele acestea cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani. Situaţia este disperată şi în Serbia. Află cum poţi face donaţii pentru sinistraţii din cele două ţări.

Crucea Roşie din România a trimis deja câteva ajutoare către sinistraţii din zonele afectate din Bosnia-Herzegovina şi Serbia, dar cei din ţările vecine încă au nevoie de ajutor. Cei care doresc să întindă o mână de ajutor pot să facă donaţii online pe www.crucearosie.ro sau prin SMS la numărul 8829 (2 euro/sms) în toate cele trei linii de telefonie mobilă. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Cosmote şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
De asemenea, se pot face donaţii direct în contul ”Inundaţii Balcani” deschis de Crucea Roşie Română: RO48BRDE410SV17672254100

Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături şi produse de igienă. 


Inundaţiile din cele două ţări sunt cele mai mari din ultimul secol şi au făcut ravagii mai mari decât războiul. Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundaţii, casele, drumurile şi liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a ţării. Stare de urgenţă a fost declarată în 14 municipalităţi, în timp ce oraşe precum Maglaj şi Doboj au fost complet acoperite de ape şi sute de oameni au fost evacuaţi de pe acoperişurile clădirilor sâmbătă.

”Inundaţiile din Bosnia reprezintă cea mai mare catastrofă resimţită de ţara noastră vreodată. Distrugerile sunt mai mari decât cele din perioada războiului”, a declarat Dusko Kovacevic, Ambasadorul Bosniei-Herzegovinei in România.


În Serbia aproximativ 300.000 de persoane şi încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herzegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă şi sunt nevoiţi să trăiască în condiţii improprii cauzate de inundaţii. “Serbia trece prin cele mai grave inundaţii înregistrate vreodată. Situaţia este mai gravă decât se poate imagina. Mii de persoane sunt evacuate, dintre care mulţi încă aşteaptă evacuarea. Serbia primeşte ajutoare din străinătate, dar este nevoie de mult mai mult”, a declarat Ivana Isidorovic, consulul Serbiei la Bucureşti. 

Din depozitul central al Crucii Roşii Române au fost direcţionate către zonele afectate produse de prima necesitate: 500 saci de dormit, 200 pături şi 100 cizme.


Crucea Roşie Română se pregăteşte şi de o eventuală intervenţie în situaţia creşterii cotelor apelor Dunării şi pe teritoriul ţării noastre, în judeţele Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu şi Tulcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter