Social

Colon gigantic de “Zilele Sănătăţii Digestive”

Mulaje gigantice ale stomacului, colonului şi ficatului vor fi montate în acest sfârşit de săptămână pe Bulevardul Eroilor.

Clujul este gazda primei ediţii a “Zilelor Sănătăţii Digestive”, eveniment care se va desfăşura în perioada 17-18 mai. Cu această ocazie, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca vor fi montate nişte mulaje ale colonului, stomacului şi ficatului.

Mulajele sunt de mari dimensiuni astfel încât clujenii să poate intra în ele. Este pentru prima dată când astfel de mulaje sunt montate în România.


Totodată, mai multe cadre medicale vor fi prezente la faţa locului şi vor oferi toate informaţiile necesare despre ceea ce înseamnă bolile digestive, de ce trebuie să ne prezentăm la medic la primele simptome şi ce trebuie să facem pentru a preveni apariţia acestor boli.

S-au înmulţit bolile digestive

Acest eveniment a luat naştere datorită frecvenţei tot mai mari a bolilor gastrointestinale, hepatobiliare şi pancreatice.


“Bolile digestive sunt extrem de frecvente. Cancerul esofagian este în creştere, este încă rar, dar este în creştere, cancerul de pancreas nu este atât de rar, dar este în creştere. S-a redus frecvenţa ulcerelor gastrice şi duodenale pentru că s-au inventat tratamente pentru ele, însă aşa zisele gastrite sunt extrem de frecvente. Să nu uităm probleme mare de ficat...3-5% din oameni au hepatită C în România şi cam tot atâţia de hepatită B”, a declarat miercuri la Cluj, prof. dr. Dan Dumitraşcu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

În cadrul acestui eveniment, la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” va avea loc şi un simpozion pentru medici la care vor conferenţia Francesco de Mario cu tema „De la gastită la cancer gastric”, Juergen Barnert cu tema “Thenici moderne în diagnosicul gastroenterologic”, Dan Dumitraşcu cu tema “Pot fi prevenite tulburările funcţionale digestive?”, dar şi alţi specialişti din clinicile medicale clujene.

Etichete: gastroenterologie
abonare newsletter