Social

Indemnizaţii pentru clujenii diagnosticaţi cu hemiplegii sau hemipareze

Valoarea indemnizaţiei este de 234 de lei în cazul persoanei încadrată în grad de handicap grav, şi de 292 de lei pentru cei încadraţi în grad accentuat.

Clujenii care au fost diagnosticaţi cu hemiplegii sau hemipareze, în urma unor accidente vasculare cerebrale, vor obţine indemnizaţii de handicap şi de însoţitor. Asta după ce în cursul zilei de marţi a fost semnat un acord comun între ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap.

Persoanele care suferă de hemipegie au paralizată o jumătăte a corpului, datorită lezării unei părți a căii nervoase motorii, iar celor diagnosticaţi cu hemipareze le este diminuată forţa, viteza şi amplitudinea mişcărilor voluntare într-una din jumătăţile corpului. În cele două cazuri, bolnavii au nevoie de ajutor din partea altor persoane pentru a se îngriji.


Noul ordin, prevede încadrarea într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice, cum ar fi: îngrijirea personală, aprovizionarea, administrarea medicamentelor s.a.

Indemnizaţie de 234 lei

Indemnizaţia oferită de stat nu este deloc mare. Ea se ridică la suma de 234 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de însoţitor, şi de 292 de lei pentru bolnavii care sunt încadraţi în grad accentuat.


Indemnizaţia de însoţitor este echivalentul salariului minim pe economie, adică 850 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 600 de lei net.

La nivelul judeţului Cluj există peste 10.000 de persoane care au fost diagnosticate cu boli cerebro-vasculare, iar cel mai grav este faptul că numărul lor este în continuă creştere. În ultimii 10 ani, numărul celor depistaţi cu aceste boli s-a dublat. Dacă în anul 2002 erau diagnosticaţi 6.118 de persoane, în anul 2012 au fost cu 6.107 mai mulţi.


La nivel naţional, aproximativ 70.000 de persoane care au rămas cu hemiplagie sau hemipareză în urma unui accident cerebral vascular vor putea beneficia de indemnizaţie de handicap şi de însoţitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter