Social

E criză de sânge. Clujenii, aşteptaţi să doneze

Studenţii de la medicină desfăşoară o campanie prin care doresc să atragă cât mai mulţi donatori de sânge.

Sângele este esenţial pentru salvarea unei vieţi atunci când un pacient se află în stare gravă. Nu reprezintă nicio noutate faptul că sângele nu este suficient niciodată din cauza numărului redus de donatori.

Conform reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Cluj, în judeţul nostru necesarul de sânge e asigurat doar în proporţie de 75%.


“În general, asigurăm o treime din necesarul de sânge. Avem în medie cam 70 de donatori pe zi. Unde este tot timpul lipsă de sânge, şi facem în permanenţă apeluri, e la grupa de sânge RH negativ”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul Centrului de Transfuzii Cluj dr. Adriana Sime.

Campanie pentru atragerea donatorilor

Pentru ca numărul donatorilor să crească, studenţii voluntari de la UMF Cluj-Napoca în colaborare cu cei de la Centrul de Transfuzii Cluj au demarat o campanie prin care doresc îndemne cât mai mulţi clujeni să doneze sânge.


“Campania se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni şi dorim să atragem un număr cât mai mare de donatori. Ne aşteptăm ca anul acesta să atragem undeva în jur de 500. Anul trecut au fost 615 şi am înregistrat un record naţional. În cadrul acestei campanii suntem 80-100 de voluntari care  majoritatea sunt studenţi de la UMF Cluj-Napoca. Organizăm minim două campanii de acest gen pe an”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, coordonatoarea proiectului, Ilinca Nădăşan.

Ideea campaniei le-a venit studenţilor în urmă cu opt ani când o colegă de-a lor era grav bolnavă şi a avut nevoie de sânge.


Campania a înregistrează un succes încă din prima zi, numărul donatorilor crescând considerabil. “În această perioadă, cu ajutorul campaniei, avem şi 100 de donatori pe zi”, a mai adăugat dr. Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj.

Cine poate dona sânge?

Toţi cei care au vârsta cuprinsă între 18-60 de ani pot fi donatori de sânge. Ei trebuie să mai îndeplinească câteva condiţii, cum ar fi: greutatea între 50 - 100kg la femei şi 60 - 110kg la bărbaţii, să nu consume alcool cu cel puţin 24 de ore înaintea donării şi să nu fi suferit intervenţii stomatologice sau chirurgicale în ultimele şase luni.


Totodată,  este interzisă donarea dacă: suferi sau ai suferit de: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate cu buletinul sau cartea de identitate între orele 7.30- 13.30, la sediul Centrului Regional de Transfuzie Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter