Social

Gâlceavă în lumea medicală clujeană pe tema tratamentului hepatitei

Opiniile privind tratamentul hepatitei C împarte lumea medică clujeană în două tabere.

foto stânga: dr. Mircea Grigorescu, foto dreapta: dr. Pascu Oliviu foto stânga: dr. Mircea Grigorescu, foto dreapta: dr. Pascu Oliviu

Prof. dr. Pascu Oliviu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, susţine că tratamentele care se prescriu la ora actuală în România pacienţilor depistaţi cu virusul hepatic C nu sunt eficiente şi că acestea ar trebui înlocuite cu molecule noi.

Totodată, dr. Pascu a făcut apel către toţi medicii să nu mai prescrie pacienţilor tratamentul standard cu  Interferon pegilat și Ribavirina. Acest lucru a creat controverse în rândul medicilor clujeni care spun că nimeni nu le poate impune ce tipuri de tratamente să prescrie.


Dr. Pascu: Pacienţii să nu mai accepte tratamentul!

Dr. Pascu Oliviu a făcut apel şi către pacienţi. El a transmis pacienţilor să nu mai solicite şi să nu mai accepte tratamentul standard. „Solicităm medicilor gastroenterologi din întreaga țară să nu mai prescrie tratamentul standard cu  Interferon pegilat și Ribavirina - pacienților cu virus C având în vedere eficiența modestă, durata lungă a tratamentului și efectele adverse numeroase care apar în cursul terapiei, încondițiile în care, foarte probabil, vor exista în anul următor opțiuni terapeutice noi, mult superioare. Sfătuim pacienţii cu Hepatite cornice şi Cirozehepatice cu virus C să nu mai solicite și să nu mai accepte tratamentul standard (Peg interferon + Ribavirina)”, aşa sună apelul făcut de prof.dr. Oliviu Pascu.

Doctorul susţine că doar jumătate dintre pacienţii care primesc acest tratament sunt şi vindecaţi.


Medicii contestă apelul

Mai mulţi medici clujeni s-au revoltat atunci când au văzut apelul făcut de către preşedinte Comisiei de Gastroenterologie. Ei spun că este inacceptabil ca cineva să le impună ce tip de tratament să prescrie.

“Domnul profesor Pascu a făcut nişte afirmaţii foarte categorice de care mă disociez. Aceste afirmaţii sunt cu caracter populist, evident, pentru că noi vindem speranţe pacienţilor şi ştim sigur că nu vor beneficia de tratamentul respectiv care costă atât de mult. Acest mod imperativ, să nu mai prescriem tratament, mi se pare absolut neadecvat. Este absolut inacceptabil aşa ceva. Pacientul cu medicul trebuie să decidă ce tratament să ia şi nu să-l sfătuiască nimeni”, a declarat joi la Cluj, prof. dr. Mircea Grigorescu, medic şef secție la Clinica de Gastroenterologie III.


Pacienţii se declară revoltaţi

Şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor resping declaraţiile făcute de dr. Oliviu Pascu şi recomandă specialiştilor şi autorităţilor publice: “să nu adere la declarațiile sus-menționate, care sunt de natură să blocheze accesul pacienților la tratament, să-i inducă în eroare și să-i condamne pe unii dintre aceștia la moarte sigură”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter