Social

Ziua de 9 mai, marcată la Turda printr-un ceremonial militar-religios

Moment istoric cu triplă semnificaţie: Proclamarea Independenţei de Stat a Romaniei, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, ziua de 9 mai va fi marcată şi la Turda printr-un ceremonial militar - religios, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe.

Manifestarea este organizată de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Garnizoana şi bisericile româneşti din Turda.

La 9 mai 1950, ministrul de Externe francez Robert Schuman (de origine germană!) a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care invita Franţa, Germania şi celelalte state occidentale să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel. Gândea el că prin acest sistem ţările participante la proiect nu vor mai fi interesate pe viitor să se războiască între ele, întrucât îşi sabotau propriile economii.


Viziunea lui Schuman a fost realizabilă şi astfel, în anii următori, liderii occidentali au pus bazele a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană. În amintirea declaraţiei din 1950, summit-ul UE de la Milano din 1985 a decis ca în fiecare an, pe 9 mai, să fie aniversată "Ziua Europei".

Etichete: turda ziua europei
abonare newsletter