Social

România, țara europeană în care este cel mai rău să fii mamă

Mamele din România se descurcă mai greu chiar şi decât cele din ţări mult mai sărace precum Serbia, Cuba sau Belarus.

România înregistrează valori-record ale mortalității în rândul copiilor și al mamelor, comparativ cu restul statelor dezvoltate, relevă raportul „Starea mamelor din întreaga lume” (State of the World's Mothers), lansat de organizația Save the Children International.

Din cele 178 de state incluse în raport, Finlanda se distinge ca țara cu cel mai prielnic climat pentru mame, fiind urmată în clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda și Danemarca.


La polul opus, topul țărilor care oferă condiții sociale precare tinerelor mame este dominat de comunitățile africane, în frunte cu Somalia, Congo, Niger și Mali. „Cifrele sunt relevante: în timp ce în Ciad una din 15 femei moare anual din cauza complicațiilor din timpul sarcinii, în Suedia o asemenea tragedie va avea loc doar o dată la 14.100 de nașteri. De asemenea, dacă în Sierra Leone, 20% din copii nu ajung la vârsta de cinci ani, în Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic”, se arată în raportul „Starea mamelor din întreaga lume”.

România, în top la contraperformaţe

În ceea ce priveşte locul României în clasamentul ţărilor prielnice pentru a fi mamă, acesta continuă să fie unul din coadă. Astfel, România ocupă locul 65 în clasamentul internațional, ceea ce o clasează pe ultima poziție la nivelul Uniunii Europene, la distanță considerabilă față de Ungaria (locul 55) și Bulgaria (44).


Mai mult, România este depășită în topul global de state mult mai sărace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).

Studiul are în vedere cinci indicatori: riscul de deces matern, mortalitatea copiilor sub cinci ani, anii de școlarizare petrecuți în sistemul de educație formală, PIB per capita, participarea femeilor la actul de guvernare. „România raportează cifre descurajatoare pentru toate cele cinci criterii. De pildă, dacă la noi o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii (exact aceeași cifră este raportată și de Iran, de pildă), în Vest raportul este de 1:8.900. De asemenea, în timp ce 1,2% din copiii în România mor înainte de a împlini 5 ani, în Occident lucurile stau mult mai optimist, cu o pondere de doar 0,4%”, susţin reprezentanţii Salvaţi Copiii România. În plus, potrivit Gabrielei Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei, în România un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, principala cauză a acestui flagel fiind prematuritatea. Organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până acum să doteze cu echipamente moderne necesare salvării bebelușilor născuți prematur 18 maternități din ţară.

abonare newsletter