Social

VIDEO - Doi copii din Cluj AU MURIT din cauza ACESTEI RECLAME!

Un spot a fost interzis la TV de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) după ce mai mulţi copii din toată ţara s-au electrocutat, iar unii dintre ei au murit, încercând să imite ce au văzut în reclamă.

La sfârşitul lunii martie, un băiat de 15 ani, din localitatea Baciu a ajuns la spital cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului după ce s-a electrocutat la reţeaua de 27.000 de volţi, imediat după ce s-a urcat pe un vagon în gara Baciu-Triaj. Medicii l-au găsit inconştient.
Un al băiat de 16 ani din Turda, tot la sfârşitul lunii martie, s-a urcat pe un vagon cisternă în staţia Turda, sub linia de contact de 27.000 volţi. A suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, iar medicii i-au amputat un braţ. După zece zile de spitalizare, băiatul a murit.
În aceeaşi perioadă, alţi patru copii din alte oraşe din ţară s-au urcat pe vagoanele de tren ca să se fotografieze şi să facă acrobaţii. Unul dintre ei a murit după ce a atins liniile de înaltă tensiune. 

Cel mai probabil, toţi aceşti adolescenţi i-au imitat pe Pavel Bartoş şi Smiley care apar într-o reclamă la Romtelecom cu o placă de skateboard în mână, pe vagoanele de tren aflate în mişcare. Acest spot TV a fost interzis de CNA în 29 aprilie. "Potrivit reclamaţiei înregistrate sub nr. 5925/28.04.2014, de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimele două-trei săptămâni a crescut numărul de cazuri de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garnituri de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune, conform sesizării, una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător fiind posibila influenţă a clipului publicitar Romtelecom-Cosmote în care Smiley şi Pavel Bartoş realizează acrobaţii pe un tren în mişcare.Consiliul a apreciat că imaginile ce dau conţinut spotului, respectiv situaţiile de ficţiune în care cele două persoane, de altfel foarte cunoscute publicului, inclusiv celui minor, sunt plasate virtual pe un tren în mişcare şi merg sau fac salturi pe skateboard, pot să nu fie percepute ca atare de minori, dat fiind discernământului redus pe care îl au aceştia", se arată în decizia CNA de suspendare a clipului publicitar. 


Reprezentanţii Romtelecom au declarat că regretă cele întâmplate copiilor şi subliniază că nu văd nicio legătură între reclamă şi cazurile copiilor care s-au nenorocit după ce s-au electrocutat.

 

abonare newsletter