Social

Medicii ameninţă cu GREVE dacă salariile nu le vor fi mărite

Salariile medicilor să ajungă la cel puţin 2.000 de euro pe lună – asta cer reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Medicii şi asistenţii au multe nemulţumiri legate de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea pe raza ţării noastre şi spun că se pregătesc de proteste şi de greve generale dacă guvernanţii nu le vor îndeplini anumite cerinţe.

Câteva dintre nemulţumirile invocate de aceştia sunt legate de faptul că: salariile nu au mai fost mărite din anul 2008, sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare fără a fi plătiţi, lipsa aparaturii performante în spitale şi multe altele.


Din toamnă, proteste şi greve

Cadrelor medicale le-a ajuns “cuţitul la os” şi spun că vor merge până în pânzele albe pentru a-şi câştiga drepturile. Sunt decişi să înceapă o serie de proteste şi greve pentru a-i îndupleca pe guvernanţi să le ofere o mărire salarială şi condiţii demne de muncă.

“Lumea este mult mai înrăită. Lumea priveşte lucrurile mult mai dur. Asistenţii medicali şi colegii mei din Sanitas pur şi simplu s-au săturat. Dacă cât de curând nu vom vedea o mărire salarială, sau măcar o respectare a sporurilor, sau măcar o degrevare de tot ceea ce înseamnă FMI sau alte entităţi care spun că nu-ţi dau voie să aplici legi care au fost create pentru a face bine acestui sistem, poziţia noastră cred că va fi extrem de dură”, a declarat luni la Cluj, preşedintele Federaţiei Sanitas din România, Leonard Bărăscu.


Cel mai probabil protestele vor începe din toamnă. “O să arătăm că Sanitasul este acela de acum 10-15 ani când atitudinea noastră era nu numai în stradă, dar ne putem manifesta şi printr-o grevă. Dar o grevă mai dură decât altădată şi să simtă pe pielea lor (nr.red.guvernanţii) ce înseamnă lucrul acesta. Asta nu înseamnă că vom face rău pacienţilor. Dar vom fi aşa de reorganizaţi, mai puţini înţelegători cu alţii, şi nu ne vom opri până nu vor veni cu acestă lege prin care să vedem că salariile noastre au crescut”, a mai adăugat Leonard Bărăscu.

Salarii de 2.000 de euro

Reprezentanţii Sanitas cer ca salariul mediu al unui medic în România să ajungă la minim 2.000 de euro. “Atât timp cât preţurile din România sunt ca şi în UE, atunci vreau să fie şi eu plătit, ca sistem medical, ca în Europa. Asta dacă vreau să fac performanţă, dacă vreau să fac competent...”, a declarat luni la Cluj, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.


 

abonare newsletter