Social

Romii, cetăţeni ai Europei

Preşedintele Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, arătând că integrarea comunităţilor rome e un proces de lungă durată, iar educaţia are un rol covârşitor, el precizând şi că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci şi ca cetăţeni ai Europei.

Romii, cetăţeni ai Europei. Sursă foto: Nașul TV Romii, cetăţeni ai Europei. Sursă foto: Nașul TV

"Doresc să transmit urările mele cele mai calde comunităţilor rome cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor. Integrarea comunităţilor rome este un subiect prioritar pentru România, dar şi pentru întreaga Europă. Acest proces este unul de lungă durată şi nu va putea reuşi decât printr-un rol covârşitor acordat educaţiei, ca bază a unei bune inserţii sociale", arată preşedintele Băsescu în mesajul dat publicităţii de Administraţia prezidenţială.

În opinia sa, comunitatea romă trebuie să fie încurajată să îşi asume identitatea şi, prin aceasta, unicitatea unei bogăţii spirituale şi culturale care îşi pune amprenta asupra identităţii multor popoare, inclusiv asupra poporului român.


"Este important ca această zi să ne determine să ne gândim la modul în care percepem, la nivel individual şi la nivelul societăţii, comunitatea romă. Nu este suficient să condamnăm prin lege discriminarea, segregarea, actele de violenţă comise din ură rasială. Cel mai dificil este să încercăm să schimbăm mentalitatea colectivă, să conştientizăm faptul că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci, deopotrivă, drept cetăţeni ai Europei", precizează preşedintele Băsescu.

El menţionează că statutul de cetăţean reprezintă o sumă de drepturi şi de obligaţii care, odată interiorizate şi asumate, trebuie să ne ghideze în toate acţiunile, în vederea binelui comun.


"Cred că este necesar să percepem comunităţile rome ca pe un partener demn şi de încredere în construcţia României şi a unui viitor mai bun", mai afirmă Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter