Social

Monitorizarea agresorilor cu brățară electronică în toată țara, abia din 2025! La Cluj, din 2024.

Monitorizarea agresorilor cu brățara electronică va fi posibilă în toată țara abia în anul 2025, însă sistemul a fost extins la Cluj de la începutul acestui an. Primul caz de la Cluj a fost înregistrat chiar în noaptea de Revelion.

Agresorii, monitorizați cu brățară electronică / Foto: depositphotos.com Agresorii, monitorizați cu brățară electronică / Foto: depositphotos.com

 


Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că începând cu anul 2025 sistemul de monitorizare al agresorilor cu brăţară electronică folosit va fi operaţional în toată ţara.


 

Acest sistem va putea fi extins şi pentru alte tipuri de infracţiuni, nu doar pentru cazurile de violenţă domestică.


„De la 1 ianuarie anul acesta, am extins proiectul pilot la încă 20 de judeţe, iar din 2025 acest proces de monitorizare a agresorilor va fi operaţional în toată ţara. Sigur că eu ca ministru al Justiţiei sunt foarte preocupată să avem acest sistem de monitorizare şi pentru combaterea fenomenului fugarilor. Guvernul va aloca resurse financiare şi va face achiziţia acestui sistem electronic de monitorizare, astfel încât condamnaţii să poată fi monitorizaţi electronic, astfel încât să nu ajungă să aibă statutul de fugari. Astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, proiectul de lege pe care Ministerul Justiţiei l-a iniţiat referitor la extinderea ordinului de protecţie la toate cazurile de violenţă şi la toate tipurile de agresori, deci repet, nu doar în cazul violenţei domestice şi nu doar în cazul membrilor de familie, este la vot final şi sper eu că până la finalul lunii februarie să avem această lege votată în Parlamentul României”, a declarat vineri Alina Gorghiu.

Sistemul funcționează și la Cluj din 2024

Până anul acesta, sistemul era funcțional doar în Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea. Din 1 ianuarie, însă, acesta a fost extins si în Cluj (și în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea).


Primul caz de la Cluj a fost chiar pe 1 ianuarie. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj transmitea la începutul anului că în noaptea de Revelion, în jurul orei 04.20, Poliția din Cluj-Napoca a fost sesizată despre un caz de violență domestică înregistrat la un imobil din municipiu. La locuința respectivă se afla o femeie de 29 de ani și concubinul acesteia de 42 de ani.

Polițiștii au văzut că existentă un risc iminent în cazul femeii, iar la fața locului s-a deplasat și un echipaj medical. „Bărbatul a fost condus la sediul secției de poliție pentru luarea măsurilor legale, fiind emis ordin provizoriu de protecție și montarea unei brățări electronice de supraveghere. Totodată, a fost informată unitatea de parchet competentă, iar victimei i-a fost adus la cunoștință dreptul de a formula o plângere penală, precum și prevederile legale în astfel de situații”, transmitea IPJ Cluj.


Pandemia a dus la un număr mare de cazuri de violență domestică

Ea a făcut apel către victimele violenţei domestice să sesizeze organele abilitate pentru orice faptă de violenţă.

„Pandemia a dus la o creştere foarte mare a cazurilor pe violenţă. E de la sine înţeles, s-a stat mult în casă, a fost o presiune destul de mare, există o creştere a fenomenului. Dar, în acelaşi timp, şi victimele au început să sesizeze mai mult instituţiile statului referitor la infracţiunile pe care le suportă. Dacă mi-aş permite un apel către femei în general, că ele sunt în principal victimele violenţei domestice, şi nu numai, le-aş ruga să îndrăznească să sesizeze organele abilitate cu orice faptă de violenţă”, a subliniat ministrul Justiţiei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Și-a bătut concubina chiar în noaptea de Anul Nou. Clujean monitorizat prin intermediul brățării electronice, pentru violență domestică.

Clujul a înregistrat aproape 2.000 de cazuri de violență în familie, în 2023! Numărul este mai mare decât în 2022.

Ultimele Stiri
abonare newsletter