Social

Cerințele școlilor din România, exagerate? Elevii vor să facă teme care chiar să îi ajute și cer mai mult timp pentru odihnă.

Elevii cer măsuri Ministerului Educației. Aceștia își doresc să poată dedica mai mult timp pentru activități extrașcolare, dar și pentru odihnă. Ei vor, de asemenea, să fie protejați dacă denunță abuzuri.

Elevii cer mai mult timp pentru odihnă / Foto: depositphotos.com Elevii cer mai mult timp pentru odihnă / Foto: depositphotos.com

 


Elevii cer drept la odihnă şi timp liber, precum şi o reglementare clară a temelor, astfel încât să fie date în sprijinul şi nu pentru evaluarea lor, potrivit unui proiect de nou statut realizat din iniţiativa şi sub coordonarea organizaţiei Salvaţi Copiii.


 

Potrivit unui comunicat Salvaţi Copiii, majoritatea elevilor care au participat la o consultare derulată de organizaţie au afirmat că nu au suficient timp pentru activităţi recreative, culturale şi sportive, din cauza sarcinilor şcolare „exagerate” care le sunt trasate în afara programului şcolar.


CITEȘTE ȘI:
Combaterea violenței în școli, zădărnicită printr-o campanie de conștientizare și un concurs de lucrări pentru elevi

 

Urmare a consultării, un grup de reprezentanţi ai copiilor, au depus, joi, la registratura Ministerului Educaţiei, un proiect al „Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări şi dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi şi reprezentanţi ai acestora din toate judeţele ţării.


Acces nediscriminatoriu în şcoală 

Astfel, elevii cer Ministerului Educaţiei să includă în noul statut dreptul primirea un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învăţământul online şi pentru resursele educaţionale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal şi nediscriminatoriu în şcoală, pe baza practicii administrativ-jurisdicţionale a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a cazurilor semnalate în ultimii ani la nivelul Salvaţi Copiii.

Accesul nediscriminatoriu în şcoală este definit în proiect astfel încât elevii să folosească toate căile de acces şi, totodată, să nu li se încalce dreptul la educaţie pe motive precum întârzierile sau lipsa unor semne distinctive.


CITEȘTE ȘI:
Proiect al Ministerului Educației: împărțirea elevilor în clase se va face în mod aleatoriu, ca să nu existe diferențieri

 

Elevii cer protecție

Proiectul introduce o procedură pentru protecţia elevilor care formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât aceştia să nu mai fie pedepsiţi când semnalează nereguli şi abuzuri din sistemul de învăţământ, mai transmite Salvaţi Copiii.


Documentul mai propune schimbări privind regulile referitoare la răspunderea disciplinară a elevilor, corelate cu prevederile Codului civil, astfel încât să înceapă odată cu vârsta de 14 ani. Se mai are în vedere ca exmatricularea elevilor să se poată face doar pentru infracţiuni şi doar după luarea unor măsuri privative de libertate.

Proiectul preia din alte acte normative reglementările minimale despre igienă şi sănătate care trebuie asigurate în unităţile de învăţământ şi integrează atât normele dedicate prevenirii şi combaterii bullyingului şi cyberbullyingului, cât şi pe cele referitoare la acordarea de către elevi a feedback-ului pentru activitatea cadrelor didactice. Elevii solicită Ministerului Educaţiei să preia propunerea lor de statut şi să formeze un grup de lucru pentru stabilirea unei forme care să fie supusă consultării publice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

HARTA abuzului în școli și universități. Clujul, pe locul doi în țară la numărul de cazuri. Mărturiile victimelor: „A dezbrăcat toată clasa”; „A fost bătută și sechestrată în facultate”.

Pedepse mai mari pentru profesorii care abuzează sexual elevii sau studenții. Legea a fost promulgată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter