Social

Manifestație și marș de protest, pentru Palestina. Peste 100 de participanți, în P-ța Mihai Viteazu: „Opriți bombardarea Fâșiei Gaza!” VIDEO

Circa o sută manifestanți pro-Palestina au ieșit în stradă în Cluj-Napoca. Aceștia își arată solidaritatea față de poporul palestinian printr-o manifestație în Piața Mihai Viteazu și un marș de protest.

Manifestație pro-Palestina și marș de protest, în Cluj-Napoca, 26.11.2023 / Foto: monitorulcj.ro Manifestație pro-Palestina și marș de protest, în Cluj-Napoca, 26.11.2023 / Foto: monitorulcj.ro

 

 


O comunitate creată în contextul conflictului israeliano-palestinian, denumită „Palestine Solidarity Cluj-Napoca”, a organizat o manifestație duminică, 26 noiembrie, de la ora 14:00, în Piața Mihai Viteazu.

Organizatorii și participanții s-au adunat „pentru a solicita tragerea la răspundere a ocupării israeliene pentru crimele săvârșite atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania”.


„Este momentul pentru recunoașterea și sancționarea statului Israelian pentru nenumăratele abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Totodată, ca cetățeni români vrem ca statul român să nu mai fie complice în crimele de război comise în Gaza și să înceteze orice colaborare militară cu statul israelian sau firmele israeliene care produc arme și tehnologie militară”, anunțau organizatorii în postarea despre eveniment, de pe rețelele de socializare. 

Început de manifestație pro-Palestina / Foto: monitorulcj.ro

La eveniment au participat atât clujeni, cât și palestinieni, iar unii dintre aceștia au luat cuvântul. 


„7 săptămâni s-au împlinit din 7 octombrie. Șapte săptămâni de când șocul, durerea și mânia de partea israeliană s-a transformat într-un nou asalt militar, disproporționat, și într-o pedeapsă colectivă, aplicată asupra 2 milioane de cetățeni, rezidenți ai celei mai mari închisori în aer liber și, probabil, a celei mai teribile de care știm - Fâșia Gaza”, a transmis unul dintre organizatori, în cadrul manifestației.

Manifestanții au ținut și un moment de reculegere pentru victimele din Gaza. 


Pagina 18 din lista victimelor din Gaza / Foto: monitorulcj.ro

Un doctor care contribuie la colaborarea româno-arabă a spus câteva cuvinte în cadrul manifestației: „Mulțumesc tuturor popoarelor care au ieșit și au fost alături de poporul palestinian, în aceste clipe grele. Eu nu m-am gândit vreodată că am să trăiesc, că o să văd o crimă de război, făcută de un cabinet nu aș dori să zic mizerabil, este mai mult decât atât. Vă închipuiți ca un ministru să indice ca Gaza să fie bombardată cu bombe nucleare? Acest lucru este o crimă de război din start. Un alt ministru indică interzicerea oricărei surse de viață în Gaza, începând de la apă, curent, mâncare, alimente, telecomunicații și se dărâmă casele asupra oamenilor pașnici”.

Manifestanți pro-Palestina, în Piața Mihai Viteazu / Foto: monitorulcj.ro

„Poporul Palestinei. Știm cu toții că acești oameni s-au zbătut nu numai în ultimele două luni, ci de-a lungul a 75 de ani. Întreaga lume a fost martoră la atrocitățile comise împotriva acestor oameni, dar majoritatea țărilor i-au dezumanizat sau cel puțin au încetat să îi umanizeze”, a spus un alt medic arab. 


Manifestanții s-au adunat cu pancarte prin care au transmis diverse mesaje, precum „Palestina liberă!” sau „Opriți bombardarea Fâșiei Gaza / Opriți apartheidul!”. Totodată, a fost adusă și o listă a victimelor din Gaza. 

După ce a adunarea cu discursuri, muzică și poezii a fost gata, manifestanții au pornit într-un marș de protest pe traseul: Piața Mihai Viteazul - str. Cuza Vodă – Bd. 21 Decembrie 1989 – Bd. Ferdinand – Piața Mihai Viteazul. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prima demonstraţie pro-palestiniană în Paris autorizată după atacul Hamas - VIDEO

Consiliere și sprijin pentru studenții israelieni și palestinieni care învață la UMF Cluj. Rector: „Cu greu ne putem imagina ce sentimente trăiți”

Ultimele Stiri
abonare newsletter