Social

Peste 200 de clujeni au beneficiat de servicii stomatologice GRATUITE. Criteriile de încadrare în program

Mai mulți clujeni cu venituri reduse au putut beneficia de servicii stomatologice gratuite odată cu majorarea plafonului de acordare a acestui tip de facilități.

Servicii stomatologice gratuite pentru pensionarii clujeni și persoanele cu venituri reduse/Foto: Emil Boc Facebook.com Servicii stomatologice gratuite pentru pensionarii clujeni și persoanele cu venituri reduse/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


La finalul lunii trecute, administrația locală lansa în dezbatere publică un proiect ce prevedea creșterea plafonului pentru servicii stomatologice gratuite acordate pensionarilor clujeni și persoanelor cu venituri reduse

 


Odată cu majorarea plafonului de acordare a facilităților de la 1000 la 1500 lei, mai multe persoane pot beneficia de gratuitate la serviciile stomatologice. 

Astfel, de la startul programului, 206 clujeni au beneficiat de servicii gratuite de medicină dentară, potrivit Primăriei Cluj-Napoca. 


Programul de acordare a gratuităților la servicii de medicină dentară se adresează persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse, respectiv pensionari, șomeri, persoane cu dizabilități și este susținut de autoritățile locale în parteneriat cu UMF „Iuliu Hațieganu”, Facultatea de Medicină Dentară și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

„Luna aceasta au fost depuse 14 cereri pentru solicitarea serviciilor stomatologice gratuite, iar din septembrie 2021 până acum 206 persoane au lucrările stomatologice finalizare sau în curs de finalizare”, potrivit primarului Emil Boc. 


Cine poate aplica pentru tratamente stomatologice gratuite?

Scopul programului este de a promova incluziunea socială și îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor și familiilor vulnerabile cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării şi excluziunii sociale.

În cadrul programului sunt incluse trei cabinete stomatologice universitare, iar serviciile sunt acoperite de patru medici și trei asistente medicale care, alături de studenții de la Facultatea de Medicină Dentară, oferă consultații stomatologice, tratamente de urgență ale afecțiunilor dentare și parodontale, tratamente curative, dar și activități de educație buco-dentară, tehnici de periaj, igienizare, profilaxie.


Beneficiarii programului sunt următoarele categorii de persoane cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca:
 pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1500 lei;
 persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
 șomeri care beneficiaza de indemnizație de șomai de până la 700 lei și șomerii neindemnizați aflați în evidențele A.J.O.F.M. Cluj;
 persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele D.A.S.M., beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masã la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

În 2022 și 2023 au fost alocate câte 400.000 lei pentru implementarea programului de promovare a sănătății orale prin creșterea accesibilității persoanelor defavorizate la servicii de stomatologie.

De asemenea, administrația locală asigură funcționarea a 20 de cabinete stomatologice dedicate elevilor, care sunt amenajate în școlile din municipiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crește plafonul pentru servicii stomatologice decontate de primărie. VEZI cine poate aplica pentru tratamente gratuite

Ultimele Stiri
abonare newsletter