Social

Doar 48% dintre părinții care lucrează în alte țări îşi petrec concediul cu copiii rămași în România. O treime nu vin acasă

Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România.

Umbrele mai multor persoane/ Foto sugestivă: pixabay.com Umbrele mai multor persoane/ Foto sugestivă: pixabay.com

 

 


Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, potrivit organizației Salvați Copiii.

 


Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%) în cazul bărbaților, conform studiului național realizat de Salvați Copiii. În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, unul dintre cele majore e lipsa banilor alocați drumului până în România. 

Potrivit sursei citate anterior, 48% dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.


CITEȘTE ȘI:
Cifre îngrijorătoare: Peste 15% dintre tinerii din România au absolvit cel mult gimnaziul
25 mai, Ziua Copiilor Dispăruți. Numărul sesizărilor privind dispariția unui minor a crescut exponențial în ultimii 2 ani

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului naţional realizat de organizaţie, majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Motivele menţionate pentru situaţia părinţilor care nu pot veni în ţară ţin de lipsa posibilităţilor financiare corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (vacanţa de Paşte, vacanţa de Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua concediu în perioada verii. Un procent mic al părinţilor îi iau pe copii peste hotare în această vară şi, din păcate, există şi părinţi care ţin legătura doar sporadic cu copiii din ţară.


Dintre părinţii care se întorc în ţară, 74% îşi făcuseră din luna iulie planuri de vacanţă cu copiii.

Dintre părinţii care se întorc în ţară, 42% au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sute de mii de copii, cu părinți care muncesc în străinătate. Cele mai multe mame plecate se întorc o dată pe an să-și vadă copiii

Trista realitate: peste 1.000 de clujeni au semnalat cazuri de abuz asupra copiilor, doar în 2023

abonare newsletter