Social

Ajutor pentru facturi, în valoare de 1.400 de lei, pentru pensionari și persoane vulnerabile. Când vor fi emise cardurile pentru energie?

Mai multe categorii de persoane cu venituri reduse vor primi în 2023 ajutor pentru plata facturilor la energie, în valoare de 1.400 de lei, sumă acordată în două tranșe.

Ajutor pentru facturi, în valoare de 1.400 de lei,  pentru pensionari și persoane vulnerabile. Sursa foto: Depositphotos.com Ajutor pentru facturi, în valoare de 1.400 de lei, pentru pensionari și persoane vulnerabile. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Pensionarii, persoanele cu dizabilități cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia în 2023 de un ajutor financiar de 1.400 de lei pentru plata facturilor sau a datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc, etc, scrie Avocat.net

 


Sprijinul pentru plata facturilor la energie va fi de 1.400 de lei, iar suma va fi acordată în două tranșe de câte 700 de lei, printr-un card ce va fi emis și distribuit de Poșta Română. Atât distribuția cardurilor de energie în baza cărora se va acorda ajutorul bănesc, cât și plățile ce vor putea fi făcute de beneficiarii acestora se vor face prin intermediul Poștei Române.

Sprijinul va fi acordat în luna februarie și în luna septembrie a anului viitor. Beneficiarii vor primi automat cardul de energie, prin corespondență cu confirmare de primire. Cardul este gratuit, dar dacă este pierdut, costurile de reemitere și distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.


Beneficiarii vor decide ce facturi plătesc cu banii de la Guvern

După ce va primi banii, fiecare beneficiar de ajutor de energie va putea decide ce facturi va acoperi cu banii de la stat. Plata datoriilor curente și/ sau restante către furnizorii de energie se va face prin serviciul de mandat poștal.

La efectuarea plății prin mandat, beneficiarul de ajutor va primi o dovadă privind plata de sume în mandat poștal, pentru a certifica că operațiunea are loc. Plata se va putea face fie la oficiile poștale, fie direct la factorul poștal, la adresa de domiciliu a beneficiarului.


Mai exact, după cum preciza recent Marcel Boloş, ministrul investițiilor și proiectelor europene, „pe de o parte, avem prima modalitate, la oficiul poștal și, a doua modalitate, este cea prin direct prin intermediul oficiantului poștal, a poștașului, în termeni cât mai simpli, care completează documentele necesare, eliberează aceeași dovadă și de-acolo revine responsabilitatea Poștei Române pentru ca să opereze plățile către furnizorii de energie”.

Cardul va putea fi folosit doar la Poștă

Pentru efectuarea unei plăți prin servicii de mandat poștal în scopul compensării prețului la energie, beneficiarii sprijinului vor fi obligați să prezinte următoarele categorii de documente:


  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari;
  • în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea energiei la domiciliul declarat împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la domiciliul unde locuiește.

Cardul de energie va fi nominal și va conține date de identificare și securitate, va fi valabil pe teritoriul României și va putea fi utilizat numai în rețeaua teritorială a Poștei Române, pentru decontarea facturilor emise de furnizorii de energie.

În situația în care unul sau mai mulți beneficiari au aceeași adresă de domiciliu și sunt cuprinși în lista de beneficiari întocmită de MMSS, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toți beneficiarii care au aceeași adresă de domiciliu, nefiind permisă emiterea mai multor carduri pentru aceeași adresă de domiciliu.

Cine va beneficia de ajutorul pentru plata facturilor?

Beneficiari ai ajutorului vor putea fi, potrivit OUG 166/2022, următoarele categorii de persoane și familii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Persoanele ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. 30% din bugetul unei familii, cheltuit doar pe facturi la energie

Ultimele Stiri
abonare newsletter