Social

Noi tipuri de concediu pentru angajați! Zilele libere nu vor afecta durata concediului de odihnă

Salariații din România au dreptul la noi zile de concediu, de astăzi. Acestea nu vor afecta durata concediului anual de odihnă.

Angajații își pot lua zile libere de la stat pentru urgențe în familie sau pentru îngrijirea copiilor. FOTO: Depositphotos.com Angajații își pot lua zile libere de la stat pentru urgențe în familie sau pentru îngrijirea copiilor. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Concediul paternal, cel de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale vor fi considerate, de astăzi, perioade de activitate prestată și nu va scădea numărul zilelor de concediu de odihnă disponibile pentru salariați, scrie Avocat.net. Același act normativ introduce în Codul muncii concediul de îngrijitor și zilele pentru urgențele familiale.

 


Astfel, angajații vor avea dreptul la concediu paternal, concediu de îngrijire sau la zile libere pentru urgențe familiale, fără ca acestea să se scadă din zilele de concediu de odihnă. Legea 283/2022 înlocuiește prevederile privind perioadele în care un salariat nu muncește, dar sunt considerate perioade de activitate prestată.

Anterior modificării, Codul muncii stipula ca fiind activitate prestată pentru stabilirea duratei concediului de odihnă anual, pe lângă munca prestată efectiv, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cea aferentă concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Pe altă parte, perioadele în care salariatul se află în concediu fără plată sau în șomaj tehnic afectează zilele de odihnă disponibile într-un an.


Modificarea introdusă de Legea 283 vizează și concediul paternal, al cărui cadrul legislativ a suferit recent ajustări, concediul de îngrijitor și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale.

Prevederi europene, transpuse în lege

Ultimele două tipuri de „libere” reprezintă o noutate și au fost introduse ca urmare a unor directive europene, care au ca scop concilierea vieții profesionale cu cea de familie.


Concediul de îngrijitor, care este diferit de cel medical pentru îngrijirea pacientului oncologic, va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate ce stă în aceeași locuință. Pentru a putea fi cerut efectiv de către salariați, regulile acordării concediului și problemele medicale grave ale rudelor vor trebui stabilite printr-un ordin comun al ministerului muncii și al sănătății până în 18 noiembrie.

Pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă. Aceste zile trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Tații au dreptul la 10 zile libere în apropierea sau după nașterea copilului. Directiva europeană a intrat în vigoare

abonare newsletter