Sănătate

Sezonul căpușelor 2022. Cum ne protejăm de „micii inamici” și ce facem în caz că suntem mușcați?

Sezonul căpușelor a început. Reprezentanții platformei RO Vaccinare au venit cu un set de reguli și informații prin care recunoaștem mușcătura de căpușă.

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută și sunt mai active în perioada aprilie-noiembrie/ FOTO: pixabay.com Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută și sunt mai active în perioada aprilie-noiembrie/ FOTO: pixabay.com

 

Sezonul căpușelor 2022. Înțepăturile de căpușe devin mai frecvente odată cu temperaturile mai ridicate, mai ales în perioada mai-iulie când se înregistrează cele mai multe cazuri.


 

Cum temperaturile au început să crească, tot mai mulți dintre noi preferăm să facem drumeții în zonele montane sau păduri. Căpușele mai pot fi aduse acasă și dacă avem câini sau pisici care sunt expuși în momentul în care aleargă prin iarbă.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele corpului gazdă care poate fi om sau diverse animale. Ele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută și sunt mai active în perioada aprilie-noiembrie.

Cum recunoști mușcătura de căpușă?

Mușcătura de căpușă nu este de cele mai multe ori sesizabilă, ea fiind în mare parte nedureroasă. În momentul mușcăturii, căpușa eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.


Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută zona de fixare într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare. Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni. Dacă se reușește îndepărtarea căpușei în primele 24 de ore de la mușcătură, șansele de a lua boala Lyme se reduc semnificativ.


Cum se scoate corect căpușa din piele?

Este recomandat ca extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătura căpușei.

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.

După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

„Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție”, au transmis reprezentanții platformei RO Vaccinare.

În cazul în care nu reușim să mergem la spital, îndepărtăm căpușa cu atenție folosind o pensetă. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate. Dacă este apăsat corpul insectei există riscul ca această să lase mai multe bacterii în sânge. Ulterior se dezinfectează zona cu apă și săpun și se aplică o soluție antiseptică.

Cum ne putem proteja de mușcătura de căpușă?

Dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase în Timișoara, citată de pagina RO Vaccinare, a oferit o serie de măsuri prin care putem preveni mușcătura de căpușă.

  • Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe
  • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele
  • Acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni, iar încălțămintea să fie de culoare deschisă, fără orificii sau decupaje
  • Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor 
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
  • Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin o oră cu aer cald

Este recomandată identificarea rapidă a căpușei pe corp pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura acestei insecte:

  • Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore
  • Virusul care provoacă Encefalita de căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea

 

CITEȘTE ȘI:

Cum ne ferim de vipere şi cum procedăm în caz că suntem muşcaţi? La UPU Cluj există ser antiviperin

abonare newsletter