Sănătate

Cum trebuie administrate pastilele cu iod, în cazul unui dezastru nuclear. Precizările Ministerului Sănătății

Administrarea pastilelor de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe exclusiv la indicaţiile autorităţilor, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un document referitor la măsurile în caz de accident nuclear.

Cum trebuie administrate pastilele cu iod, în cazul unui dezastru nuclear. Precizările Ministerului Sănătății/ Sursă foto: pixabay.com Cum trebuie administrate pastilele cu iod, în cazul unui dezastru nuclear. Precizările Ministerului Sănătății/ Sursă foto: pixabay.com

 

 


Persoanele care au peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iodură. Este decizia celor din Ministerul Sănătăţii, care spun că riscul ca persoanele din această categorie de vârstă să fie afectate în cazul unui eveniment nuclear este mic.

 


Potrivit MS, „tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor”.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 „Nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face în doză unică”, precizează Ministerul Sănătății.

Modul de administrare a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) este următorul:


  • nou-născuţi - 1 lună - un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod
  • 1 lună - 3 ani - jumătate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolvă un sfert sau jumătate de comprimat, în funcţie de vârstă, în apă sau ceai)
  • 3 - 12 ani - un comprimat echivalent 50 mg iod
  • adulţi şi copii peste 12 ani - două comprimate echivalent 100 mg iod
  • femei gravide şi cele care alăptează - două comprimate echivalent 100 mg iod
  • adulţi peste 40 ani - nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepţia situaţiilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy)

Conform Ministerul Sănătății, iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi începerea unei campanii de informare la nivel naţional privind administrarea iodurii de potasiu, subliniind că aceste pastile, utilizate în cazul producerii unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii, trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Mai mulți bani pentru medicii de familie. Rafila: „Am crescut finanțarea cu 22%, o creștere fără precedent”

abonare newsletter