Sănătate

3 afecțiuni ale coloanei vertebrale cauzate de vârstă și cum să le previi (P)

3 afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale

Sursa foto: Canva Sursa foto: Canva

Durerile de spate sunt din ce în ce mai frecvente atât în viețile persoanelor tinere, dar mai ales în cazul vârstnicilor. Atunci când suntem tineri, aceste dureri pot apărea din diverse cauze - de la o postura incorectă, la sedentarism, la suprasolicitare și de obicei dispar în urma odihnei sau a corectării obiceiurilor dăunătoare. 

Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, durerile de spate se pot transforma în dureri cronice, din cauza unor afecțiuni degenerative care pot apărea la nivelul coloanei. Trei dintre aceste afecțiuni sunt reprezentate de: osteoartrită, hernia de disc și stenoza cervicala sau lombară. În cele ce urmează, află ce reprezintă aceste afecțiuni și cum le poți preveni. 


Osteoartrita 

Osteoartrita este o afecțiune a articulațiilor cauzată de uzura naturală a acestora. Printre simptomele osteoartritei se numără: durerile articulare, durerea în timpul mersului și rigiditatea.


Dacă ai o slujbă care implică multă încordare repetitivă, istoric familial de artroză, exces în greutate sau ai suferit cândva un traumatism la nivelul coloanei, este recomandat să iei măsuri active pentru a reduce șansele de apariție a osteoartritei spatelui. Cea mai bună modalitate de a preveni apariția osteoartritei este să faci exerciții fizice periodice. 

Stenoza cervicală și lombară 


Stenoza spinală reprezintă o afecțiune degenerativă în care spațiul canalului spinal este îngustat, producând presiune pe măduva spinării și pe rădăcinile nervoase. Aceasta poate să fie de două tipuri: stenoza lombara sau cervicală.

Stenoza cervicală se caracterizează prin dureri ale gâtului și ale brațelor, lipsa de coordonare, scăderea forței musculare și se manifestă în general după vârsta de 50 de ani. 


Stenoza lombară afectează partea de jos a coloanei vertebrale. Printre simptomele acesteia se regăsesc: durerea de picior, senzație de furnicături și amorțeală la nivelul feselor și al piciorului. 

Din nefericire, aceasta nu poate fi evitată complet, însă printr-o postură corectă și prin mișcări zilnice de stretching se poate reduce riscul unei variante agresive ale afecțiunii. 


Hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune neurologică cauzată de deplasarea și ruptura unuia dintre discurile coloanei vertebrale. Acesta se manifestă prin dureri intense la nivelul mâinilor, umerilor sau a picioarelor, în funcție de locul unde se află discul herniat. 

Pentru a preveni hernia de disc, asigură-te că adopți o postură și o greutate corespunzătoare, că nu efectuezi mișcări care să pună presiune prea mare pe coloană (ridicarea frecventă a obiectelor grele) și că faci mișcare zilnică. 

Prevenția este cel mai bun tratament pentru orice afecțiune. Chiar dacă în unele cazuri nu se poate evita complet apariția acestor afecțiuni, printr-o postură corectă și un stil de viață activ ne putem asigura că nu vom avea de-a face cu agravarea acestora.

CITEȘTE ȘI:

CÂT CÂNTĂREȘTE EDUCAȚIA? Elevii ÎȘI DISTRUG COLOANA vertebrală pentru că poartă GHIOZDANE PREA GRELE!

abonare newsletter