Sănătate

Doi ani de la primul caz de COVID-19 confirmat în România. Unde a fost înregistrat?

În 26 februarie 2022 se împlinesc doi ani de când a fost confirmat în România primul caz de coronavirus. Până astăzi, peste 2 milioane de români au fost confirmați cu COVID-19 în țara noastră.

FOTO: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca FOTO: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

 

 


În data de 26 februarie 2020, autorităţile sunt în stare de alertă după ce un bărbat din Gorj a fost depistat cu temutul coronavirus.

Este vorba despre o persoană din din Gorj care a intrat în contact cu italianul în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în țară.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Șirul cronologic al evenimentelor


Virusul care provoacă infecția COVID-19 își are originea în orașul Wuhan din China, acolo fiind semnalate primele cazuri din lume. Boala s-a propagat ușor și rapid în restul țărilor din lume, ajungând astfel și în Europa, prima țară cea mai afectată fiind Italia.


În acest context, pe 22 ianuarie 2020, guvernul român a anunțat mai multe măsuri de combatere a răspândirii virusului, desemnând șase spitale unde vor fi internați pacienții care vor fi depistați pe teritoriul României cu COVID-19. Una dintre măsurile dispuse a constat în instalarea termoscanerelor în aeroporturi, cu scopul depistării pasagerilor a căror temperatură corporală depășește 38°, aspect relevant în contextul în care, un număr considerabil de români se află în țări precum Italia ori Spania.

Odată cu apariția cazurilor de infectare în Europa, răspândirea virusului în România nu a putut fi evitată, în data de 26 februarie 2020 fiind confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 din România, acesta fiind un bărbat din Gorj în vârstă de 20 de ani.


În data de 22 martie 2020 au fost anunțate și primele trei decese cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. În aceeași zi, 6 cetățeni români aflați pe nava de croazieră Diamond Princess au fost aduși în România, prin intermediul unui zbor medical. Aceștia au fost examinați medical înainte de îmbarcare și testați negativ pentru COVID-19, rămânând timp de 14 zile sub supraveghere medicală.

Peste 2 milioane de cazuri COVID-19 confirmate

După acea zi, cazurile de COVID-19 au început să crească tot mai mult la noi în țară. În total, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.717.289 de cazuri de infectare și 63.193 persoane infectate au murit.


Conform ultimelor date,  numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 7.702, iar la terapie intensivă sunt internate 994 de persoane.

Din totalul pacienților internați, 417 sunt minori, 410 fiind internați în secții, iar 7 la ATI.

 

CITEȘTE ȘI:

Un an de la debutul campaniei de vaccinare în România! Cine a fost prima persoană imunizată?

BREAKING NEWS! Primul caz de CORONAVIRUS a fost confirmat în România

abonare newsletter