Sănătate

Ce diferență este între măștile medicinale și cele FPP2? Care protejează mai bine? Uite de ce insistă autoritățile pentru purtarea acestor măști!

Purtarea corectă a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice ar putea deveni obligatorie în România. Măștile medicinale simple și cele textile, considerate mai puțin eficiente.

Diferențele între măștile medicinale și FFP2. Diferențele între măștile medicinale și FFP2.

 

 


Astăzi are loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în care se vor decide noile restricții care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19 în țara noastră.

 


Printre măsurile discutate se numără purtarea obligatorie și corectă a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise, cu unele excepții.

Măștile FFP2, cele mai eficiente în lupta cu virusul

Iată de ce insistă autoritățile pentru purtarea măștilor tip FFP2:


Măștile tip FFP2 sunt considerate cele mai eficiente și protejează împotriva a 95% din particule, fiind foarte des folosite de personalul medical sau de cei ce lucrează în medii cu risc crescut de infectare.

Un studiu al Universității din Minnesota arată eficiența acestor măști împotriva tulpinei Omicron.


Astfel, conform studiului, în situația în care o persoană este infectată și nu poartă mască de protecție, iar altă persoană are una textilă, cea sănătoasă este protejată aproximativ 20 de minute, după care apare riscul de infectare. Dacă persoana sănătoasă poartă o mască chirurgicală, timpul de protecție oferit crește la 30 de minute.

în aceeași situație dată, masca FFP2 oferă protecție pentru două ore și jumătate, timpul de protecție crescând dacă ambele persoane poartă mască. 


Totodată, studiul relevă că protecția maximă, și anume cea de 25 de ore, este atinsă atunci când ambele persoane poartă mască tip FFP2.

Măștile medicinale nu protejează complet

Măștile medicinale simple sunt făcute dintr-un material special care oermite adaptarea după forma feței. În ceea ce privește eficiența acestora, în cazul în care o persoană bolnavă strănută sau tușește, masca medicinală oprește majoritatea particulelor, însă nu complet. Măștile medicinale trebuie schimbate după aproximativ 2-4 ore de utilizare, în funcție de condițiile de mediu, nu se spală și nu se refolosesc.

După o utilizare, măștile medicinale se aruncă la gunoi în condiții de siguranță.

CITEȘTE ȘI:

Noi RESTRICȚII împotriva Covid-19 pentru valul 5, decise astăzi. Măștile textile ar putea fi interzise

Ultimele Stiri
abonare newsletter