Sănătate

Ultimul dialog între un bolnav de COVID-19 din Cluj și soția lui: „Tu să te faci bine…”

Spitalele din România sunt în continuare pline de bolnavi de COVID-19 în stare gravă, iar mulți dintre ei ajung să moară în cele din urmă.

Un medic rezident la Institutul de Oncologie Cluj-Napoca a publicat un ultim dialog dureros între un bolnav de COVID-19 și soția lui. 

Medicul Loredana Farcaș a reprodus pe Facebook dialogul halucinant între bolnav și familie. În ultimele momente de viață, pacientul internat cu COVID-19 nu putea tasta singur nici PIN-ul telefonului pentru a suna pe cineva drag.


„- Unu... (încă două respirații în masca de oxigen) patru... (tiraj intercostal, tegumente cianotice)
- Unu și patru? Nu e acesta PIN-ul. Să vedem dacă merge cu amprenta. Nu merge...
- U... (ochii închiși și nicio putere) nu... Patr (masca de oxigen blocând din nou ultimele sunete). Pauză.
- 1234? Nu, nu este bun. Of, dacă nu-l scriem bine, se blochează pentru 30 minute. Haideți să mai încercăm încă o dată. Unu și patru am înțeles. Care sunt următoarele?
- Patr (pauză pentru respirație) ori...
- Unu de patru ori? Ăsta e! Pe soție o sunăm? Pe fiică? Soție, bine. Se apelează... 

A fost ultima convorbire telefonică între ei, ultimul apel. Un monolog îngrozitor de ascultat, un monolog în care ea îl întreba dacă supa de pui e în regulă pentru când se întoarce acasă, în timp ce el lăcrima necontenit... ”Și griș! Tu să te faci bine acolo și să vii, că pregătesc de toate!” 


A mai trăit câteva minute. 
În saloanele de lângă, pacienții și-au servit în vacarmul injectomatelor, al monitoarelor și al tuburilor de oxigen, cina. Și pentru următoarele 12 ore m-am prefăcut că ușa închisă a salonului de vis a vis de camera de gardă nu ascunde decât o fereastră spre Grădina Botanică.

Nu se vorbește despre moarte într-un spital. Ca medic, cu mâinile încă amorțite de manevrele de resuscitare, trebuie să îți păstrezi calmul, umorul și mintea limpede. Pentru că sunt alții care depind de tine fizic și emoțional.

Se sinucid medici și nimeni nu vorbește despre asta. Nu, nu din slăbiciune, nu din neputință, nu din cauza unei conștiințe încărcate. Ci pentru că - într-o lume în care ești tratat cu strigăte, așteptări nerealiste, amenințări, într-o lume fără locuri de muncă, fără mentori, într-o lume de atotștiutori și atotjudecători - nimeni nu ne învață cum să trăim cu morții din noi”, a scris medicul 

CITEȘTE ȘI:

Șase clujeni, morți de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Numărul pacienților internați la ATI rămâne ridicat

Patru tineri infectați cu COVID-19 au murit în ultimele 24 de ore. Cei patru tineri erau NEVACCINAȚI

abonare newsletter