Sănătate

Se așteaptă o nouă creștere a cazurilor de COVID-19: „Suntem ca într-un război. Dar avem o armă la îndemână, vaccinul”

Autorităţile estimează că, în perioada următoare, scăderea numărului de infectări cu COVID-19 va stagna şi nu este exclus să se înregistreze o nouă creştere a cazurilor de infectare cu coronavirus.

Scăderea cazurilor de COVID-19 se va opri la finalul acestei luni Scăderea cazurilor de COVID-19 se va opri la finalul acestei luni

 

 


Potrivit președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță, scăderea cazurilor de COVID-19 se va opri la finalul acestei luni și nu este exclus o nouă creștere, având în vedere că a început sezonul rece şi pentru că s-a reluat activitatea în unitățile de învăţământ şi, ca urmare, interacţiunea şi mobilitatea oamenilor sporeşte.

„Nu este exclus să înregistrăm o nouă creştere a numărului de cazuri pentru că interacţiunea şi mobilitatea oamenilor creşte prin faptul că, evident, s-a reluat şi activitatea de învăţământ, acolo unde s-a putut, în format fizic. Suntem în plin sezon rece şi stăm din ce în ce mai mult în spaţii închise, unde există interacţiune apropiată între oameni, acest lucru asociază o creştere a riscului de infectare şi, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situaţia va fi numai într-o direcţie bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, la o rată de vaccinare în populaţia eligibilă peste 12 ani de circa 43%, este evident că nu este în avantajul nostru ”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.


Pandemia nu se va opri la valul 4

Valeriu Gheorghiță a participat la lansarea caravanei „Oameni ca Mine” dedicată educaţiei despre sănătatea publică în contextul pandemiei și a transmis că pandemia de COVID-19 nu se va opri la valul 4.

„E clar că odată cu valul 4 nu se va opri pandemia. (...) Din motivul acesta, este evident, este logic să înţelegem că dacă nici de data aceasta nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecţie la nivelul comunităţii, perioada următoare şi valurile următoare, câte vor fi, ne vor lovi la fel de rău, poate chiar mai rău, pentru că, spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc. Virusul se adaptează şi evoluează, (...) devine mai rezistent la acţiunea anticorpilor, la protecţia pe care o avem astăzi de la vaccinuri sau de la trecerea prin boală”, a explicat preşedintele CNCAV.


Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, România se află în acest moment în război cu virusul, iar singura armă pe care o avem la îndemână este vaccinul.

„Suntem ca într-un război. Chiar dacă noi nu vedem cu ochiul liber acest inamic, vedem cât de mult rău poate să facă şi acest inamic este virusul. Dar noi avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin. Unii ştiu să folosească deja această armă, ştiu cum să se apere şi s-au vaccinat. Sunt încă multe persoane care sunt ezitante, cărora le e frică să folosească acestă armă”, a transmis Valeriu Gheorghiță.
 

CITEȘTE ȘI:

Doi tineri NEVACCINAȚI au murit infectați cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Numărul celor internați la ATI se menține ridicat

Va apărea a patra doză de vaccin anti-COVID? Cercetător: „S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani”

Ultimele Stiri
abonare newsletter