Sănătate

Cum evoluează pandemia, comparativ cu anul trecut? Dragoș Vana: „Avem mai multe cazuri decât în septembrie 2020”

Dragoș Vana, fondatorul platformei graphs.ro, a vorbit despre evoluția pandemiei în luna septembrie raportat la numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în urmă cu un an.

 

 


În ciuda faptului că de mai bine de jumătate de an a început campania de vaccinare în România și mai mulți oameni au trecut prin boală în ultimul an, numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele zile este mult mai mare comparativ cu cel al cazurilor din septembrie 2020.

 


Analiza îi aparține lui Dragoș Vana, fondatorul platformei graphs.ro, care de la izbucnirea pandemiei în România a urmărit zilnic evoluția numărului de cazuri, decese și persoane spitalizate, ulterior urmărind și evoluția numărului de persoane vaccinate.

„Anul trecut, în vară, am avut un număr puțin mai ridicat de cazuri, pacienți internați și cazuri la ATI. Numărul acesta a fost relativ într-un plafon în vara trecută și a început să urce în septembrie, dar totuși acum, în momentul de față, suntem cu mai multe cazuri decât anul trecut în septembrie. Pe de altă parte, suntem cu ceva mai puțini pacienți internați, deși la ATI, ușor-ușor ne vom apropia de cifrele anului trecut. Anul trecut erau mai puține cazuri, deci proporția e mai bună acum între cazuri și oamenii care ajung internați și la ATI. Majoritatea celor care ajung să fie rău sunt nevaccinați. Din această cauză, pronosticul nu este bun, mai ales că în momentul de față, vaccinarea în țară este undeva pe la 28% procentul din populație care a primit cel puțin o doză de vaccin. Pentru o protecție completă, vorbim de două doze. Vaccinarea fiind mică, s-ar putea să avem și anul acest cifre mari la ATI și în rândul pacienților internați”, a declarat Dragoș Vana, la Radio România Cultural.


Aproape 4.000 de cazuri noi astăzi, doar 700 în urmă cu un an

Marți, 14 septembrie 2021, în România s-au înregistrat 3.929 de cazuri noi de coronavirus, comparativ cu doar 692 de cazuri raportate în aceeași zi, în urmă cu un an. Tot azi, au fost raportate 96 de decese, față de doar 22, în 14 septembrie 2020. 5.622 de persoane sunt internate, mai puține decât în aceeași zi din septembrie 2020 - 7.134, însă la ATI sunt mai mulți pacienți - 675, față de 456.

Numărul mare de infectări este cauzat de apariția variantei Delta ca tulpină dominantă în România, aceasta fiind cea mai contagioasă variantă descoperită până acum a coronavirusului. Aceasta este responsabilă pentru apariția noului val al pandemiei în România. Medicii subliniază faptul că acest val este abia la început, iar numărul infectărilor va crește din ce în ce mai mult.


Valul patru, favorizat de rata scăzută a vaccinării

Numărul mic de persoane vaccinate în România ar putea face ca valul patru să fie mai sever la noi în țară față de alte state în care numărul de cazuri raportate zilnic începe să scadă.

„M-am uitat la alte țări, la care valul patru a început un pic mai devreme, pe la jumătatea lui iulie, la noi a început numai după jumătatea lui august. Dacă mă uit la aceste țări, deși ele sunt mult mai vaccinate decât noi, văd că au intrat ușor într-un platou: în Italia încep să scadă cazurile, în Grecia au fost mai multe cazuri, dar s-a ajuns la un platou și chiar încep să scadă.


Dacă mă uit la țări care sunt vaccinate ca și noi sau chiar mai prost, în Bulgaria de exemplu, care are o situație similară, observ că încep să fie într-un platou. E foarte greu de văzut aceste cazuri. Părerea mea este că e posibil să nu fie un val deosebit de mare, mai ales că noi avem foarte mulți care au trecut prin boală, medicii sun că s-ar putea să avem între patru și nouă ori mai multe cazuri nedescoperite, ale unor oameni care au avut COVID și nu s-au testat sau nu au știut. Așadar s-ar putea să avem o imunitate mai mare în spate, din ultimul val. O mică parte din populație este vaccinată, s-ar putea așadar să nu fie un val foarte, foarte mare, dar nu se știe niciodată. E greu de prevăzut exact”, a mai spus expertul.

Cum ne putem pregăti pentru noul val al pandemiei?

Pe lângă normele de protecție sanitară – purtarea măștii, distanțarea fizică, igienizarea mâinilor, evitarea spațiilor aglomerate – cea mai sigură protecție în fața coronavirusului rămâne vaccinarea, spune Dragoș Vana:

„În general, pentru a fi pregătiți de un nou val, oamenii ar trebui să fie vaccinați, pentru că acesta este singurul lucru care îți oferă protecție în momentul de față, până avem un tratament sau ceva mai bun de atât. Și dacă știi că ai fost bolnav, tot ar trebui să fii vaccinat, pentru că nu știi cât îți durează protecția respectivă”.

Ce se putea face mai bine în campania de vaccinare?

„Ar fi trebuit cooptați niște specialiști în PR, niște specialiști în marketing, în toate aceste zone de promovare, o campanie coerentă. Au fost tot felul de reclame în presă și la televizor, dar nu a fost nimic foarte țintit, iar oamenii care nu își doreau neapărat să se vaccineze nu  s-au putut identifica cu personajele respective, dar a ajuns foarte multă informație la ei care nu era adevărată. Au fost studii chiar înaintea pornirii campaniei care arătau că acești oameni își iau informațiile mai ales de pe rețelele de socializare, iar nu am văzut ca Guvernul să aibă vreo campanie pe Facebook, a mers în continuare pe televizor, iar decizia de a te vaccina nu a fost foarte influențată de televizor, ci mai degrabă pe Facebook, pe social media. În mediul rural, acolo e vorba despre cooptarea preoților, a medicilor de familie, a primarilor, care s-a făcut mult prea puțin”, a conchis Dragoș Vana.

 

 

abonare newsletter