Sănătate

Vești bune pentru gravide! Tatăl poate fi prezent la nașterea bebelușului.

Gravidele nu vor mai fi singure în sala de naștere și pot desemna o persoană care să asiste la venirea pe lume a bebelușului.

 

 


Pandemia de COVID-19 a interzis prezența tăticilor, bunicilor sau alte rude în sala de naștere. După mai bine de un an de condiții stricte în spitale, Ministerul Sănătății a anunțat că gravidele pot desemna o persoană care să fie prezentă în sala de operație.

 


Potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a avea voie în spital?

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
- este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;
- are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
- a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.


Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital. Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter