Sănătate

Liberalii NU sunt de acord cu o zi liberă plătită pentru vaccinare. Orban: „Se creează discriminare”

Proiectul propus de USR PLUS „O zi liberă pentru vaccinare” nu este agreat de liberali. Ludovic Orban susține că strategia de vaccinare actuală nu ar trebui schimbată.

 

 


Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare” care a fost propus de deputatul clujean USR PLUS, Radu Molnar, nu este agreat de liberali. Ludovic Orban, președintele PNL a spus că  nu are nicio obligație de a susține un proiect de lege „care nici nu a fost consultat la nivel guvernamental”.

 


Ludovi Orban condieră că strategia de vaccinare care este stabilită acum ar trebui să rămână aceeași.
„Nu s-a discutat la nivelul coaliţiei, nu face parte din strategia de vaccinare, o strategie care este stabilită la nivel guvernamental, noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare şi foarte multe companii au arătat responsabilitate, au îndemnat angajaţii şi au organizat în condiţii exemplare procesul de vaccinare. Cred că strategia de vaccinare care a fost stabilită de Guvern şi care este implementată trebuie să rămână în continuare strategia de vaccinare şi, ca atare, nu avem niciun fel de obligaţie de a susţine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nici la nivel guvernamental şi care, din punctul meu de vedere, excede cadrul strategiei de vaccinare care este stabilită la nivel guvernamental. (...) Se creează o discriminare între cei care s-au vaccinat până acum şi cei care urmează să se vaccineze ca să primească o zi liberă sau o zi liberă la şcoală sau o zi liberă pentru părintele care îşi duce copilul la vaccinare", a explicat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

O zi liberă pentru vaccinare. Ce prespune mai exact acest proiect?

Proiectul de lege presupune acordarea unei zile libere plătită în ziua vaccinării anti-COVID și în ziua rapelului  atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat; În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.


De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de USR PLUS.

Propunerea a fost votată în unanimitate la Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, a anunțat săptămâna trecută, Oana Țoiu, membru USR PLUS, care a ajutat la îndeplinirea acestui scop.  Oana Țoiu a subliniat că această reușită este „dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică”.


„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat", a explicat unul dintre iniţiatori, Oana Ţoiu.

Propunerea legislativă se află, luni, pe ordinea de zi a plenul Senatului, primă Cameră sesizată în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Românii ar putea avea o zi liberă de la stat pentru vaccinare. Care sunt regulile?

Ultimele Stiri
abonare newsletter