Sănătate

Vaccinarea la rapel, mai periculoasă? Expert din Cluj: „Sunt șanse mai mari ca după rapel reacțiile adverse să fie mai severe”

Expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, explică la care dintre cele două etape de vaccinare reacțiile adverse sunt mai severe.

 

 


Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică din Cluj, a explicat că în general la rapel există șanse mai mari ca reacțiile adverse să fie mai severe, decât la vaccinarea cu prima doză.

 


Efectele adverse de după rapel sunt mai severe decât efectele adverse după prima doză? Răspunsul meu e da! Sunt șanse mai mari ca după rapel reacțiile adverse să fie mai severe.”


La vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, studiile au arătat reacțiile adverse mai des întâlnite după rapel. Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului Moderna:

„Studiile au arătat că, de exemplu, pentru vaccinul Pfizer, 7% dintre persoane au dezvoltat febră după prima doză și 31% dintre persoane au dezvoltat febră după rapel. Pentru vaccinul Moderna, 1% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat febră după prima doză și 17% au dezvoltat febră după doza a doua”, a explicat Răzvan Cherecheș.


Oboseala și durerile de cap sunt reacții adverse des întâlnite la rapel. Persoanele mai tinere de 55 de ani sunt mai predispuse acestor reacții adverse.

„Oboseala și durerile de cap tind să apară mai degrabă după a doua doză decât după prima doză și foarte interesant e că la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani tind să aibă reacțiile adverse după rapel similare cu reacțiile adverse de după prima doză. Reacțiile adverse apărute după rapel tind să fie ușor mai intense la persoanele mai tinere de 55 de ani”, a punctat specialistul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter