Sănătate

De ce unii oameni au reacții adverse la vaccinul anti-COVID, iar alții nu? Explicațiile unui expert de la Cluj. VIDEO

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică de la Cluj și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a explicat de ce unii oameni prezintă reacții adverse după vaccinarea cu prima doză a vaccinului anti-COVID-19 sau în urma rapelului, în timp ce alte persoane nu simt nimic diferit.

 

 


Mulți români au sesizat că după vaccinarea anti-COVID-19 au început să aibă diverse reacții adverse.


 

Totuși, există câteva întrebări la care nimeni nu le-a răspuns. E normal ca aceste reacții adverse să apară? De ce unele persoane prezintă reacții adverse la vaccin, iar altele nu?


Răzvan Cherecheș, expert de la Cluj, a răspuns acestor întrebări printr-un video explicativ. El spune că aceste diferențe nu înseamnă „absolut nimic”:

„Întrebare: atât după prima doză, cât și după rapel, nu am avut niciun fel de reacție adversă. Înseamnă acest lucru că vaccinul nu a avut efect asupra mea? Răspunsul meu: nu înseamnă absolut nimic.”


Totodată, faptul că unele persoane prezintă simptome, iar altele nu, este datorat faptului că oamenii sunt diferiți și la fel și sistemul lor imunitar.

„Să presupunem că cineva ne spune o glumă. O glumă pe care două persoane diferite o consideră amuzantă. Una râde mai mult, alta mai puțin. Nu înseamnă că noi reacționăm diferit la același stimul. Faptul că unii dintre noi au reacții adverse: dureri de cap, dureri musculare, febră, durere la locul injectării în timp ce ceilalți nu au niciun fel de reacție după prima doză sau după rapel înseamnă că unii au un sistem imunitar mai zgomotos și alții au sistem imunitar mai silențios, deci dacă nu ați avut niciun fel de reacție înseamnă că aveți un sistem imunitar silențios”, a explicat Răzvan Cherecheș.

abonare newsletter