Sănătate

Emil Boc l-a făcut praf pe noul ministru al Sănătății în direct: „Să își asume lucrurile, nu să plimbe hârtii din stânga-n dreapta”

Emil Boc a intrat într-un conflict dur cu Vlad Voiculescu, noul Ministru al Sănătății. Principala tema a disputei este legată de organizarea campaniei de vaccinare la nivel național.

 

 


Edilul Clujului este nemulțumit că primăria este obligată să suporte o mare parte din cheltuielile pentru vaccinare, cel puțin pentru o perioadă.

 


„ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc la Digi24.

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administrațiilor locale fără să-i acorzi susținerea financiară aferentă. Se pare că la Ministerul Sănătății acest lucru nu s-a înțeles suficient, noi de acest lucru am fost nemulțumiți și am sesizat Ministerul Sănătății pentru acest aspect. Toți primarii sunt extrem de dedicați să se implice și să susțină procesul de vaccinare, pe care îl considerăm de interes național. Ne dorim să fie o reușită”, a declarat primarul de la Cluj-Napoca.


Jumătate de milion de euro pentru vaccinare

Emil Boc a mărturistit că un edil din Brăila a calculat și ar avea nevoie de jumătate de milion de euro lunar pentru a susține campania de vaccinare.

În plus, clujenii ar putea să fie văduviți  de mai multe proiecte importante dacă nu vin banii de la București pentru campania de vaccinare


„Un alt scenariu este să luăm de la investiții, de la modernizarea străzilor, a podurilor, a pasajelor supraterane și a altor lucruri, dar cred că nu trebuie să ajungem acolo, încât să compromitem lucruri în derulare pentru a îndeplini o sarcină pe care ne-o trasează Guvernul”, a menționat edilul.

Vlad Voiculescu, replică acidă pentru Emil Boc

Ministrul Sănătății l-a luat peste picior pe Emil Boc după declarațiile făcute și i-a transmis un mesaj ferm la același post de televiziune.


„Domnul primar Boc are numărul meu de telefon, are, de asemenea, numărul de telefon al primului ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presă”, i-a transmis Vlad Voiculescu prin Skype.

Boc l-a pus la punct rapid pe Voiculescu

Edilul Clujului a fost vizibil iritat de modul în care a tratat Vlad Voiculescu problema vaccinări și a avut un răspuns dur către ministrul Sănătății.

„Îl salut cu respect pe dl.ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

1. Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării;

2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale ministrul sănătății Art.6 din Ordonanță, care menționează expres și citez pentru cei care nu au fost atenți: Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar. 

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru ar trebui să știe din Guvernul României că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene! Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și această atitudine a ministrului sănătății care într-un act fundamental al statului român ignoră niște principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri, unde a condus dl. ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari care reprezintă mai mult de jumătate din populația României și 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!

Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a celuia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune” - a tunat Boc în direct.

Disputa dintre Emil Boc și Vlad Voiculescu vine la doar câteva zile după ce Petru Șușcă, directorul Spitalului Județean din Cluj-Napoca, a fost demis de ministrul Sănătății.

Ultimele Stiri
abonare newsletter