Sănătate

Vârstnicii și studenții mediciniști din Cluj, vaccinați de săptămâna viitoare. Ce se întâmplă dacă un medic refuză să se vaccineze?

Etapa I de vaccinare a început la Cluj, în 20 de centre din județ. În această săptămână se vaccinează medicii, iar de săptămâna viitoare studenții mediciniști și cadrele universitare UMF vor intra pe liste.Totodată, vârstnicii din căminele sociale.

 

 


Etapa I de vaccinare a personalului medical și social a început luni, 4 ianuarie 2021, în toată țara. Clujul este un important centru de stocare a dozelor, din acest punct de vedere.

 


Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și-a încheiat etapa de vaccinare, folosind toate cele 375 de doze, fără pierderi, iar acum s-a dat startul și pentru celelalte unități medicale din județ. Luni, 4 ianuarie, la ora 09:00, 7-8 spitale din județ au dat deja primul vaccin, confom Irinei Munteanu, subprefect al Clujului:

„După cum știți a început etapa I de vaccinare care se adresează personalului sanitar și social, atât din domeniul public, cât și din cel privat. În dimineața asta au fost distribuite 3.565 de doze de vaccin, 713 flacoane a câte 5 unități către centrele din județ, cu mențiunea că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și-a încheiat vaccinarea. Toate vaccinurile au ajuns pe întreg județul. Sunt deja vreo 7-8 unități care au început deja, au dat primul vaccin. Fiecare centru de vaccinare și-a făcut propriul program, în funcție de activitate și de estimările pe care le-au făcut. Totul merge bine, vaccinurile au fost distribuite pentru 3 zile, urmând ca ulterior să se reactualizeze stocul necesar, în funcție de nevoile pe care fiecare centru de vaccinare le exprimă.”


Ce se întâmplă dacă un medic refuză să se vaccineze?

Aproximativ 12.000 de cadre medicale au fost înscrise pe listele pentru vaccinare, până acum. Irina Muntean a menționat și faptul că listele se află într-o „continuă mișcare și actualizare”, iar unele persoane ar putea să nuse vaccineze fiindcă „nu întrunesc condițiile fizice sau medicale”.

În cazul în care unii medici refuză să se vaccineze sau nu mai ajung la programare, doza respectivă de vaccin va fi „pasată” următorului de pe listă. „Vaccinul se dă altui medic. Listele sunt făcute de așa natură încât să se poată suplimenta și să fie rezerve, astfel încât în permanență să avem un circuit clar pe partea de vaccinare”, a adăugat subprefectul.


În dimineața zilei de luni, dozele de vaccin au fost împărțite în spitalele din județ, dar și la cele din alte județe, la ora 5 dimineața: „Vaccinurile au plecat de la Spitalul Militar în jur de ora 5 azi dimineață. Au fost scoase din ultrafrigidere de la temperatura de -80 de grade, au fost preluate de către ISU și duse la DSP unde s-a făcut porționarea pentru centrele de vaccinare, în funcție de nevoile transmise de către acestea. Ulterior, în condiții de temperatură corespunzătoare, acestea au plecat către centrele de vaccinare din întreaga țară”, a adăugat Irina Munteanu.

Vârstnicii din cămine urmează să fie vaccinați, la fel și studenții

Pe lângă personalul din sistemul medical și cei din sistemul social se vor vaccina. Astfel, vârstnicii din aziluri și personalul auxiliar de acolo vor intra în această etapă de vaccinare:


„Odată cu sistemul medical este integrat și sistemul social. Deci vorbim inclusiv de căminele de vârstnici, unde urmează să centralizăm toate datele cu privire la numărul rezidenților care urmează a fi vaccinați din cadrul acestor centre, cât și al personalului, astfel încât cele două echipe mobile de vaccinare vor pleca pe teren și vor face aceste vaccinări în spațiile amenajate în  cadrul acestor centre de vârstnici”, a adăugat Munteanu.

Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, a declarat că pe lângă vârstnici, studenții și profesorii UMF se vor vaccina, începând cu săptămâna viitoare. „Intră de asemenea și săptămâna viitoare studenți, cadre universitare care sunt cu integrare clinică și care aveau contact cu pacientul. Intră voluntarii care lucrează la momentul acesta, rezidenții, deci tot personalul care desfășoară activitatea de asistență medicală la pacient intră la vaccinarea anti-COVID-19. Și farmaciștii și stomatologii, toți intră.”

La Dej, toți studenții voluntari au spus deja că își doresc să se vaccineze:  „La un an de studiu revine cam 800-900 de studenți. Sperăm să avem o participare de peste 80% din partea dânșilor. De exemplu, la Dej unde sunt studenți voluntari toți și-au exprimat dorința de a se vaccina așa că vor intra în etapa de vaccinare”, a adăugat șeful DSP.

Aviz DSP obligatoriu pentru centrele de vaccinare din afara spitalelor

Centrele de vaccinare din spitale nu au nevoie de avizul Direcției de Sănătate Publică fiindcă ele reprezintă unitățo sanitare. În schimb, pentru înființarea altor centre de vaccinare, în alte locuri, avizul DSP este obligatoriu. „Pentru celelalte centre va fi o avizarea că îndeplinesc condițiile necesare minime pentru desfășurarea unei activități de vaccinare, astfel încât să putem garanta siguranța actului medical.”

Întrebat de către jurnaliști cât timp ar dura pentru primirea avizelor, șeful DSP Cluj a răspuns că „depinde cum se mișcă solicitanții și cum depun documentele”. Odată depuse complet, se efectuează vizita, iar dacă totul este conform normelor se va elibera avizul.

„Încă nu s-au depus cereri pentru avizele altor centre de vaccinare, dar urmează Primăriile să depună și vor fi foarte rapid rezolvate. Ideea noastră este de a desfășura activitatea de vaccinare astfel încât să creștem acoperirea vaccinală a populației, în ideea de a stopa transmiterea virusului”, a adăugat Moisescu.

CITEȘTE ȘI:

Unde te poți vaccina de COVID-19 în județul Cluj! Lista tuturor centrelor deschise de astăzi

 

Peste 12.000 de cadre medicale din Cluj se vor vaccina împotriva COVID19 după Anul Nou. Câți medici s-au vaccinat până acum?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter