Sănătate

Explozie de cazuri COVID19, după sărbători. Arafat: „Sunt convins că starea de alertă va continua”

După sărbători s-ar putea să avem o nouă creștere a numărului de îmbolnăviri COVID-19, iar cel mai probabil starea de alertă va fi prelungită din nou. Se introduc alte restricții?

 

 


Sărbătorile ar putea să cauzeze o creștere imensă a numărului cazurilor de COVID-19, fapt pentru care starea de alertă, cel mai probabil, va fi prelungită, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Digi24.

 


„Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creștere, depinde această creștere cât este de mare și de abruptă este, am mai spus și în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos și să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, așa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI”, a spus Raed Arafat.

Acea creștere va apărea, mai ales, în rândul persoanelor care nu au respectat măsurile, dovada fiind „miile de amenzi din primele zile ale anului”.


Începerea vaccinării nu înseamnă relaxarea restricțiilor

Raed Arafat a evidențiat și că faptul că vaccinarea a început nu înseamnă că problemele cauzate de pandemie au dispărut. Totodată, nu se pune problema relaxării restricțiilor.

„Începerea vaccinării nu este egal cu finalizarea problemei și începerea unei relaxări, înseamnă începutul unui drum care va dura câteva luni și o să vedem efectul scontat și până vom vedea că un număr semnificativ din populație s-a vaccinat, avem două fronturi care merg în paralel, frontul de luptă cu virusul și frontul de vaccinare, care o să ducă la revenirea la normalitate, vaccinul este o lumină de la capătul tunelului, dar mai avem mult până la lumina asta”, a menționat șeful DSU.


Dar nici despre restricții noi nu s-a discutat încă, a spus Arafat, carantina totală fiind exclusă. Măsurile locale sunt încă posibile. În legătură cu modul de funcționare al școlilor, secretarul de stat MAI a spus că subiectul ține de o altă discuție, iar deciziile urmează să se anunțe. Dacă școlile se vor redeschide, acest lucru se va anunța la „momentul potrivit”.

CITEȘTE ȘI:


Unde te poți infecta cel mai rapid cu COVID19? Medic: „Oamenii sunt neglijenți acolo”

 

Două state UE reintroduc RESTRICȚII, la început de 2021. Printre măsuri, „CARANTINA de o săptămână”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter