Sănătate

Epidemiolog: „Reacțiile adverse ale vaccinului nu sunt grave, lumea trebuie să știe acest lucru”. VIDEO

Epidemiologul Emilian Popovici a spus că informarea asupra vaccinului trebuie să fie una corectă, pentru ca populația să se vaccineze într-un număr semnificativ și să obținem o imunitate colectivă.

 

 


Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici a prezentat care sunt reacțiile adverse în urma vaccinării. De asemnea, a explicat ce înseamnă imunitatea colectivă și cum putem să scăpăm din această pandemie. Emilian Popovici a discutat despre aceste aspecte în cadrul unei întâlniri din proiectul Media4Health, dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 


Epidemiologul a spus că în absența unui vaccin, rata de infectare și de decese va crește din ce în ce mai tare. De asemenea, el a spus că imunitatea colectivă va funcționa atunci când ajungem la o protecție post-infecțioasă de 70%.


„În absența vaccinului, rata de decese va fi mare, secțiile de terapie intensivă vor fi încărcate iar numărul de infectări va fi din ce în ce mai mare pentru o perioadă lungă de timp. De exemplu, în Suedia s-a lasat infecția să circule mai liber decât în alte țări, ajungându-se la o protecție post-infecțioasă de 30%. Pentru ca să poată să funcționeze imunitatea colectivă, care ne va salva de această pandemie, trebuie să ajungem la o protecție post-infecțioasă de peste 70%.

Dacă lumea refuză să se vaccineze, se va prelungi starea în acre ne aflăm acum. Dacă oamenii se vor vacinna într-un procent semnificativ, am obține imunitate colectivă, prin urmare am scăpa de această situație gravă în care ne aflăm”, a declarat Emilian Popovici, vice președintele Societății Române de Epidemiologie, în cadrul unei întâlniri din proiectul Media4Health.


Prospectul vaccinului Pfizer, care încă nu a fost comunicat în România, ci doar în Marea Britanie, prezintă mai multe reacții adverse pe care le poate avea persoana care primește doza de vaccin. Emilian Popovici a explicat că aceste reacții adverse nu sunt grave, ci sunt reacții locale care îți prezintă faptul că organizmul tău reacționează asupra vaccinului. 

„Reacțiile post vaccinale sunt obișnuite, nu ridică probleme deosebite. Sunt reacții locale, respectiv durere la locul înțepăturii, roșeață. Acestea sunt bune pentru ca îți dai seama că sunt reacții din partea organismului. Pe de altă parte, sunt prezentate și dureri musuclare, febră la valori scăzute, o ușoară stare de oboseală, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste reacții adverse sunt uzuale dar nu obligatorii, adică nu vor fi în cazul fiecărui om”, a spus Emilian Popovici.


CITEȘTE ȘI:

Sceptic față de vaccinul anti-COVID19? Cherecheș: „E normal. Până vă vine rândul vor fi mai multe informații disponibile”

abonare newsletter