Sănătate

Restricțiile nu vor dispărea după vaccinarea anti-COVID19. Cherecheș: „Vom purta mască până toamna viitoare”

Vaccin anti-COVID19. Ce se va întâmpla după ce te vei vaccina împotriva COVID-19? Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, a răspuns la câteva întrebări legate de ce se va întâmpla după ce va începe vaccinarea, și a oferit câteva informații despre vaccin și întregul proces de vaccinare.

 

 


Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică UBB, a răspuns la mai multe întrebări pe pagina sa de Facebook, formulate de urmăritorii lui, în legătură cu vaccinul anti-COVID-19.

 


Astfel, dacă sunteți curioși și ați dori mai multe informații despre vaccin, acestea s-ar putea afla în răspunsurile date de către expert.

Una dintre întrebări era dacă riscul de infectare cu COVID19 va fi redus semnificativ, după vaccinare, iar răspunsul a fost că da: „Vaccinul previne exprimarea bolii prin atacarea virusurilor SARS-CoV-2 cu anticorpii dezvoltați ca urmare a vaccinului.”


Dar asta nu înseamnă că persoana care se vaccinează va fi în totalitate protejată și că nu va mai trebui să își facă griji cu privire la virusul COVID-19. Niciun vaccin nu are eficacitate 100%, iar specialistul spune că există șanse mici ca persoana în cauză să nu fie protejată în procent de 5%, când vine vorba de vaccinurile Pfizer și Moderna.

Masca, obligatorie sau nu, după ce te-ai vaccinat?

Multă lume se întreabă dacă va mai fi nevoită să poarte masca de protecție după ce se va vaccina, iar răspunsul este categoric da. La fel și în cazul păstrării distanțării sociale și a spălatului pe mâini.


„Vacinurile COVID-19 protejează împotriva bolii simptomatice, dar cum protecția nu este de 100% - măsurile de control (măști, igienă, distanțare) vor trebui să continue cel puțin până în toamna viitoare (depinde de succesul vaccinării)”, scrie Răzvan Cherecheș.

Chiar și după vaccinare, petrecerea timpului în spații aglomerate precum restaurante și baruri nu este recomandată. Imunitatea generată de vaccinuri va fi completă doar după aproximativ 3 săptămâni după administrarea celei de-a doua doză de vaccin. A doua doză se va administra „la distanță de o lună de la prima doză”. Astfel, aproximativ după 7 săptămâni, procesul de imunizare va fi complet.


După ce începe vaccinarea vom reveni la normal?

Răzvan Cherecheș a răspuns la o întrebare referitoare la întoarcerea la normalitate după vaccinarea de COVID-19. Mai exact, întrebarea era formulată astfel: „După ce începe vaccinarea, vom ajunge repede la imunitatea de grup, vom elimina COVID-19 și vom reveni la normal?”

Răspunsul a fost „nu”, fiindcă numărul de vaccinuri va fi limitat, iar o parte din populație va refuza să se vaccineze. Imunitatea de grup se va forma, cel mai probabil, în 2-3 ani.

Chiar și după vaccinarea cu ambele doze, virusul COVID-19 va mai putea fi transmis la alte persoane. Încă nu există suficiente studii efectuate pentru a putea spune în ce măsură previne transmiterea, dar se știe că acesta previne simptomele specifice virusul. Astfel, regulile sanitare vor continua.

Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur din punct de vedere al sănătății

Mulți oameni se întreabă dacă vaccinurile anti-COVID-19, dezvoltate în acest an, sunt sigure pentru administrare, fiindcă unii dintre ei nu s-ar vaccina de frică. Ei bine, Cherecheș susține că vaccinurile dezvoltate pentru a combate lupta cu COVID-19 sunt cât se poate de sigure.

„Vaccinurile COVID-19 au trecut prin exact aceleași etape ca și vaccinurile care durează 10 ani  - au avut finanțare mai mare, mult mai multe persoane implicate + cercetarea pe vaccinurile mARN durează de 30 de ani (acum au aplicat rezultatele).”

Dacă încă nu ați găsit suficiente informații despre vaccin aici și aveți rețineri privind vaccinarea împotriva COVID-19, atunci va trebui să căutați informații direct de la sursele competente, cum ar fi specialiști în sănătate publică, boli infecțioase, epidemiologi. Pentru a nu fi dezinformat „evită să asculți sfaturile sau opiniile persoanelor care nu au pregătire specifică pe acest domeniu”, mai adaugă specialistul.

CITEȘTE ȘI:

Un clujean a inventat o mască de protecție inteligentă care poate fi conectată la telefon. FOTO

 

În județele din România mor mai mulți bolnavi COVID19 decât în alte țări. „În Alba se moare ca-n Italia.” Care e situația la Cluj?

 

abonare newsletter