Sănătate

Vaccinul anti-COVID de la BioNTech ar putea fi lansat în decembrie. România nu poate asigura transportul acestuia în țară

Lansarea vaccinului împotriva COVID19 în luna decembrie a acestui an este posibilă, a afirmat fondatorul BioNTech. El a mai precizat că săptămâna viitoare va fi depusă cererea pentru autorizare în Europa.

 

 


BioNTech și Pfizer au anunțat săptămâna aceasta că vaccinul dezvoltat în colaborare a fost un succes în fazele de testare, dovedind o eficiență de 95%.

 


Vaccinul anti-COVID va ajunge la oameni în decembrie

„Lucrăm la viteză maximă. Există șansa ca în acest an să primim aprobarea din SUA sau Europa sau ambele. Putem începe chiar să livrăm vaccinul în decembrie, dacă toată lumea colaborează foarte strâns”, a subliniat Ugur Sahin, fondatorul și directorul BioNTech.

Pe de altă parte, Sahin a anunțat cu o zi în urmă că BioNTech lucrează la o formulă îmbunătățită pentru vaccinul său care să permită transportarea acestuia la temperatura camerei.


Condițiile de transport și păstrare a vaccinului anti-COVID19 sunt dificil de respectat: produsul trebuie ținut la -75 de grade Celsius, cu 50 de grade mai rece decât orice alt vaccin folosit în prezent în SUA, lucru care pune în mare dificultate multe țări cu sisteme de sănătate mai puțin dezvoltate.

România nu este pregătită pentru a transporta vaccinurile

Rafila a atras atenția asupra modului de organizare, administrare și de transport al vaccinului, încă din luna septembrie:


„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populației vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate.”

De asemenea, medicul a explicat procesul prin care ar trebui să fie transportat vaccinul, într-un mod corespunzător, fiind de părere că țara noastră nu este pregătită pentru un astfel de transport.


„Vaccinurile noi, revoluționare, care conțin ARN trebuie transportate congelate la minus 70-80 de grade și nu există nici o țară, inclusiv România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conțin gheață carbonică și care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile.”

CITEȘTE ȘI:

Bătrânii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin anti-Covid. România nu este pregătită pentru transportul vaccinurilor

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter