Sănătate

Carantina de noapte nu va opri răspândirea virusului. Medic infecţionist, despre ce ar salva cu adevărat situaţia

Restricţiile de circulaţie nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea virusului. Soluția este testarea masivă a populației, spune un cunoscut medic infecționist.

Carantina de noapte nu va opri răspândirea virusului. Medic infecţionist, despre ce ar salva cu adevărat situaţia Carantina de noapte nu va opri răspândirea virusului. Medic infecţionist, despre ce ar salva cu adevărat situaţia

 

 


 

 


De luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui carantina de noapte, dar și alte restricții pe timp de zi, în contextul în care România se îndreaptă spre 10.000 de cazuri noi de Covid19 pe zi. Restricțiile de circulaţie nu vor fi însă suficiente pentru a opri răspândirea virusului, spune medicul Adrian Marinescu.

 


Testare masivă și anchete epidemiologice rapide

El explică că mai importante decât acestea este efectuarea de teste şi, acolo unde ies pozitive, realizarea anchetelor epidemiologice rapide pentru a bloca virusul să se răspândească.

„Foarte adevărat că treaba asta cu lockdown-ul sună, aşa, ca o chestie fixă, dar prin definiţie ce înseamnă? Înseamnă c-ar trebui să izolăm oamenii care sunt pozitivi în raport cu ceilalţi. Am două variante. Fie o fac prin testare, fie o fac la nivel de masă, pentru că nu am varianta testării, cam aşa mi-aş pune problema. Ce înseamnă testare? Lumea întreabă: cât ar trebui să mă testez la nivelul României? Ar trebui să fie cam 1% pe zi. Dacă am avea 18 mil, 15 mil populaţie activă, ar însemna 150 000. Cam pe aici ar trebui să fie nivelul.


Întrebarea e de ce mă interesează să testez? Pentru că în felul ăsta, când e transmitere accelerată, îi identific pe cei care sunt pozitivi dar nu-i suficient. Persoana pozitivă trebuie să aibă şi o anchetă epidemiologică, făcută rapid. Poate că o variantă ar fi medicul de familie ar putea să facă testarea cu test rapid. Practic, avea o orientare încă de la început în cazul acestei familii”, consideră Adrian Marinescu, medic infecţionist, citat de Mediafax

Capacitatea de testare a României rămâne limitată

Deşi capacitatea de testare a crescut la 50.000 de teste RT-PCR pe zi, România e departe de a ajunge la numărul de teste necesare pentru a controla epidemia. Ieri au fost raportate 37.685 de teste. Limitările sunt determinate atât de lipsa personalul care poate opera aparatele de testare, dar și capacitatea scăzută de colectare a probelor.


CITEȘTE ȘI

Ce reguli au fost propuse de CNSU? Școlile trec în online, carantină de noapte și închiderea magazinelor la ora 21.00

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter