Sănătate

Emanuel Ungureanu cere transparentizarea fondurilor alocate spitalelor clujene: „O cheltuire a banului public care nu se justifică!”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a cerut consilierilor locali mai multă prudență privind alocările de bani pentru spitalele din Cluj-Napoca.

emanuel-ungureanu-cere-transparentizarea-fondurilor-alocate-spitalelor-clujene-o-cheltuire-a-banului-public-care-nu-se-justifica emanuel-ungureanu-cere-transparentizarea-fondurilor-alocate-spitalelor-clujene-o-cheltuire-a-banului-public-care-nu-se-justifica

Consilierii locali au dezbătut și aprobat o serie de proiecte de Hotărâre privind sprijinul financiar de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru asigurarea asistenţei de sănătate publică. Administrația locală va împărți spitalelor clujene 10.850.000 lei, adică peste 2,2 milioane de euro, bani necesari pentru lucrări de reparații, modernizare, achiziții de aparatură medicală, cheltuieli de administrare și de funcționare.

Robot de dezinfecție, costisitor și dăunător?

Prezent la ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 2 iulie, Emanuel Ungureanu a cerut consilierilor locali „să se aplece” cu mare atenție peste două proiecte de Hotărâre, privind alocările de fonduri pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, respectiv pentru Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.


Ambele unități medicale au cerut sprijin financiar pentru dispozitive avansate de dezinfecție cu UV-C cu sistem de măsurare a radiațiilor – 2 bucăți la Oncologie (440.000 lei), o bucată la Infecțioase (250.000 lei). Ungureanu, vicepreședinte în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, susține că vorbim despre „o cheltuire a banului public care nu se justifică”.

„Am vorbit cu epidemiologi, specialiști care se pricep, acești roboți nu au nicio eficiență. Atrag atenția că acești roboți nu sunt eficienți în lupta cu COVID-19. Este o risipă de bani publici! Nu pot fi introduse în saloanele cu pacienții cu COVID-19, iar razele sunt distructive”, a avertizat Ungureanu, cerând consilierilor locali să amâne cele două proiecte, mai ales că, în orașul smart, solicitările spitalelor „sunt niște procese verbale scrise de mână, cu liste simple”.


Proiectele de Hotărâre au trecut fără probleme

Cu toate acestea, având avizul favorabil al Comisiei de buget, respectiv al Comisiei de sănătate, cele două proiecte de Hotărâre au primit încrederea Consiliului Local. Dacă la alocarea pentru Institutul Oncologic s-au înregistrat 22 de voturi „pentru”, sprijinul financiar pentru Boli Infecțioase a primit aprobarea a 20 de consilieri locali, Radu Rațiu (PNL) și Rácz Levente (UDMR) neparticipând la vot.

„Timp de 3 ani consecutiv, suntem în al patrulea acum, am întrebat dacă putem avea o transparentizare a modului în care se cheltuiesc banii spitalelor, un raport de activitate, să vedem în ce măsură banii alocați sunt folosiți judicios. Să vedem, avem un feed back bun din partea medicilor și pacienților? Să mergem pe ideea că am dat banii, sunt destui sau am dat banii și sunt bine folosiți și avem un act medical mai bun de la an la an?” – Emanuel Ungureanu | deputat USR de Cluj


CITEȘTE ȘI:

Spitalul de Copii, construit pe fonduri europene? CJ cere sprijin de la ministere pentru finanțarea investiției
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter