Sănătate

Care sunt cele mai eficiente medicamente împotriva COVID-19? Rectorul UMF Cluj-Napoca, despre „vedeta” în tratamentul pacienților

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a vorbit despre abordările terapeutice în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

care-sunt-cele-mai-eficiente-medicamente-impotriva-covid-19-rectorul-umf-cluj-napoca-a-dezvaluit-vedeta-in-tratamentul-pacientilor-infectati-cu-coronavirus care-sunt-cele-mai-eficiente-medicamente-impotriva-covid-19-rectorul-umf-cluj-napoca-a-dezvaluit-vedeta-in-tratamentul-pacientilor-infectati-cu-coronavirus

Specializată în Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică, Anca Dana Buzoianu a explicat că, la fel ca și în cazul gripei sezoniere, mutațiile pe care virusul SARS-CoV-2 le suferă face ca victimele să fie numeroase. Potrivit rectorului UMF Cluj-Napoca, infecția cu SARS-CoV-2 debutează, de cele mai multe ori, cu febră, cefalee, dureri de gât, iar după câteva zile apare și tusea.

„În cazul gripei sezoniere, deși există vaccin – însă nu toată lumea se vaccinează – faptul că avem un medicament eficient, cum este Tamiflu, a făcut ca gripa să nu mai fie astăzi o infecție atât de temută cum a fost acum o sută de ani sau acum 50 de ani, atunci când victimele au fost de ordinul zecilor de milioane. Sperăm cu toții ca în viitorul apropiat sau îndepărtat și virusului SARS-CoV-2 să-i găsim măcar un tratament care să atenueze simptomatologia bolii și să scadă rata de deces, dacă nu și un vaccin eficient”, a spus Anca Dana Buzoianu, potrivit timponline.ro.


Hidroxicloroquina, un medicament experimental. Studiile sunt neconcludente!

În prezent, există mai multe medicamente care sunt folosite și care și-au dovedit eficiența mai mult sau mai puțin împotriva noului coronavirus. De asemenea, rectorul UMF Cluj-Napoca spune că există și un număr de medicamente experimentale. Cel mai cunoscut – „în legătură cu care s-a făcut o mare tevatură” – este Hidroxicloroquina, care se numește Plaquenil ca preparat comercial.

„Este un medicament antimalaric și antireumatic despre care s-a crezut că este eficient în infecția cu SARS-CoV-2, dar studiile sunt neconcludente. Administrarea e foarte simplă, sunt mai multe scheme de tratament. Are avantajul că este un medicament foarte ieftin, cunoscut de câțiva zeci de ani, dar care, după ce a fost administrat la pacienții SARS-CoV-2, au fost descrise reacții adverse”, a explicat Buzoianu.


„Trebuie să avem grijă la doze, pentru că diferența între un remediu și o otravă o face doar doza. Aceste reacții adverse care apar la doze mari de Hidroxicloroquină sunt în general fenomene digestive, dureri de cap, crampe abdominale, tulburări de ritm care apar mai ales la pacienții care au mai multe medicamente care au această proprietate, cum este, de exemplu și Azitromicina, care este folosită în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2”, a mai spus medicul primar în specialităţile Pediatrie şi Farmacologie Clinică.

În ce privește Hidroxicloroquina, sunt mai multe studii în derulare, două fiind deja finalizate. Potrivit rectorului UMF, aceste studii au arătat că nu aduce beneficii terapeutice. Din contră, ar fi mai mare riscul pentru pacient să fie folosit, tocmai din cauza tulburărilor de ritm care apar la pacienții nu numai cu anomalii de EKG, ci și la pacienții care iau alte medicamente simultan și la pacienții cu cardiopatie ischiemică.


„Unii medici cum sunt cei francezi, raportează ameliorări ale stării pacienților, alții din contră, risc de reacții adverse. Cu toate acestea, fiindcă ești un medicament ieftin și ușor disponibil, este folosit pe scară largă în infecția cu SARS-CoV-2. Trebuie să reținem că nu trebuie să ne hazardăm să îl folosim la toți pacienții, mai ales la cei care au comorbidități și patologie cardiovasculară”, a spus ea.

Combinația Lopinavir/Ritonavir, folosită des în România. Poate fi administrată și gravidelor

O altă combinație între două antivirale care se folosește mai ales în România este Lopinavir/Ritonavir, care se administrează foarte simplu. „Această combinație de medicamente produce fenomene digestive și, din păcate, este subiectul unor interacțiuni medicamentoase potențiale. Din acest motiv, ca și Hidroxicloroquina, necesită prudență în asocierea cu alte tratamente și la pacienții cu patologie cardiovasculară. Spre deosebire de Hidroxicloroquină, combinația poate fi folosită și la femeile însărcinate”, a spus Buzoianu.


Alt medicament la care s-a referit ca fiind unul testat și utilizat în infecția cu SARS-CoV-2 este Umifenovir, din aceeași clasă medicamentoasă de antivirale. Se administrează doar 1-2 săptămâni, dar produce și el tulburări gastrointestinale. În plus, are și toxicitate hepatică, așa că trebuie administrat cu prudență sau evitat la cei cu insuficiență hepatică. Nu se administrează la copii pentru că nu există studii privind eficacitatea și siguranța lui.

„Vedeta” antiviralelor este Remdesivirul, spune rectorul UMF Cluj-Napoca

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a spus că „vedeta” antiviralelor din categoria celor utilizate în infecția cu SARS-CoV-2 este Remdesivirul. Până în acest moment, este medicamentul care are studiile clare, demonstrate statistic că ameliorează starea pacienților cu forme grave de infecție cu SARS-CoV-2. De asemenea, scurtează perioada de revenire a pacientului.


„Remdesivirul a scurtat semnificativ la pacienți perioada de recuperare. Este medicamentul care – așa îmi spuneau și colegii mei infecționiști – ameliorează dramatic starea pacientului. Este de dorit ca, în câteva luni, compania care îl produce și îl oferă în scop compasional și la cerere numai anumitor cazuri,să poată produce cantități suficiente pentru că, până acum, nu avem un medicament care să fie mai eficient și mai util în infecția respectivă. Nu se recomandă la gravide, pentru că nu sunt studii suficiente. Practic, Remdesivir este un medicament care a fost testat și în Ebola și nu au putut fi făcute studii clinice suficiente”, a spus Buzoianu, adăugând că și acest medicament generează tulburări de rim și este necesară prudență în administrarea lui.

Favipiravir este un medicament din aceeași clasă de antivirale care are avantajul administrării orale în doze diferite. Nu este încă suficient studiat, a fost administrat mai ales în Japonia și la pacienții de pe nava Diamond Princess, unde a arătat beneficii. Are și reacții adverse, este toxic hepatic. Este subiectul unor interacțiuni medicamentoase și necesită prudență la asociere sau la pacienții cardiovasculari”, a precizat ea.

„Mai există un medicament dintr-o altă clasă care a născut speranțe serioase cu privire la tratamentul cu infecția SARS-CoV-2 pentru că a arătat rezultate favorabile în mai multe studii clinice. Este Tocilizumab. Se administrează numai intravenos, în una-două doze. E un medicament care crește frecvența infecțiilor tractului respirator superior, inclusiv TBA, crește tensiunea arterială, precum și enzimele de toxicitate hepatică. Trebuie manifestată prudență din cauza interacțiunii medicamentoase și este un medicament scump”, a explicat prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

CITEȘTE ȘI:

Urmează un nou VAL de relaxare. Când se vor deschide terasele? Răspunsul ministrului Sănătății

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter