Sănătate

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie

Despre medicul Szentágotai Loránt se ştie că este genul acela de om care se lasă pe el pentru a-i ajuta pe alţii, un om cu o inimă uriaşă, care are grijă de vârstnici pentru a le oferi o bătrâneţe demnă. În această perioadă, când vârstnicii sunt cei mai predispuși să se îmbolnăvească, medicul îngrijește peste 100 de bătrâni.

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie

În urmă cu trei ani, Monitorul de Cluj aducea în atenția publicului povestea medicului care continuă munca lui Dumnezeu pe pământ, un om care a înțeles ceea ce înseamnă meseria lui și care și-a dedicat decenii întregi din viață pentru a salva vieți.

Medicul care îngrijește vârstnici și pe timp de pandemie

De peste treizeci de ani, Szentágotai Loránt îngrijește vârstnici. Cu toate că a trecut de mult de vârsta pensionării, nu a ales să se retragă, ci își continuă munca, aceea de a fi un înger păzitor și un salvator.


În această perioadă nefastă, în care vârstnicii sunt cei mai predispuși să se îmbolnăvească, medicul continuă să îi îngrijească în cadrul Căminului de Seniori „Teodora” din Cluj-Napoca. Asta a însemnat, desigur, să se autoizoleze, atât pentru sănătea lui, cât și pentru a celor pe care îi ajută.

Căminul pentru persoane vârstnice „Casa Theodora" ascunde între zidurile sale un cumul impresionant de vieţi şi poveşti adevărate. Atunci când intri pe poartă nimic nu te lasă să întrevezi ce vei găsi dincolo de uşile ei. 


Sacrificiul pe care medicul Szentágotai Loránt îl face în această perioadă de incertitudine a fost făcut public de către deputatul clujean Emanuel Ungureanu.

„După gard, slab, cu barbă, sleit de puteri, puțin trist, îl puteți admira pe medicul clujean Szentágotai Loránt, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. Doctorul Szentagotai a împlinit 71 de ani, chiar astăzi (n.red sâmbătă), dar și 6 săptămâni de autoizolare lângă seniorii de la Căminul de Seniori Teodora din Cluj-Napoca. Seniorul doctor îngrijește peste 110 vârstnici, mulți dintre ei complet imobilizați la pat. Munca de îngrijire a celor cu părul alb, înseamnă pentru cel albit de suferința altora, pasiune și dăruire. Face această muncă de suflet de peste 30 de ani.  Alături de el, asistente și infirmiere suportă izolarea cu greu pentru a proteja familia de bunici bolnavi din acest cămin”, a relatat Ungureanu.


Zilele și nopțile cadrelor medicale de la căminul de vârstnici nu au fost fără rezultate, bătrânii care locuiesc aici fiind feriți de COVID-19.

„Datorită lor niciun bunic de la Căminul de Seniori Teodora nu a fost contaminat cu noul coronavirus! Bunicii noștri sunt cei mai expuși în fața Covid-19, dar suferința lor este amplificată de singurătate și izolare! Nu m-am închinat niciodată la icoane, în zile ca acestea însă, m-am înclinat des în fața voastră, o meritați din plin”, a completat Emanuel Ungureanu.


Cine este Szentágotai Loránt?

Despre Szentágotai Loránt se ştie că este genul acela de om care se lasă pe el pentru a-i ajuta pe alţii, un om cu o inimă uriaşă, care are grijă de vârstnici pentru a le oferi o bătrâneţe demnă.

Mari actori, profesori, medici, pictori, ingineri sunt oamenii de care a avut şi are grijă Szentágotai Loránt. Pe unii i-a cules de pe stradă, după ce ajunseseră boschetari.


Szentágotai Loránt îi iubeşte pe toţi pacienţii săi. Sentimentul este reciproc pentru că atunci când intră el în salon, feţele bătrânilor se luminează. Arată de parcă soarele le-ar fi zâmbit într-o zi mohorâtă. Vorbeşte cu toţi, îi ţine de mână, îi mângâie părinteşte pe frunte ca şi cum ar vrea să le ia durerea sau supărarea.

Doctorul Szentágotai Loránt a ştiut de mic copil că vrea să aibă de-a face cu oamenii, să îi ajute. De aceea a ales calea medicinei. Are 47 de ani de carieră medicală, a fost mai mult medic de familie, iar de 26 de ani se ocupă de bătrâni. Când este întrebat de ce a ales să îi ajute tocmai pe cei în vârstă, îl podideşte plânsul.

„E mai tristă această problemă. Părinţii mei, amândoi au murit în mâinile mele. Tata a fost un om deosebit, dintr-un singur salar a crescut trei copii cu facultate şi înainte de moarte mi-a zis că are o singură dorinţă: să am grijă de bătrâni. Şi înainte îi mai ajutam pe bătrâni, dar de atunci am rămas cu această idee. Am renunţat la serviciul la stat, am renunţat să merg în străinătate şi am ales acest drum şi îmi pare bine că ales asta”, povesteşte doctorul.

Puteți afla mai multe despre medicul care este văzut ca un înger păzitor aici:

Szentágotai Loránt, medicul care continuă munca lui Dumnezeu pe pământ? “Fără o parte a calotei craniene, neurochirurgii m-au trimis să mor acasă”

 

Dr. Szentágotai Loránt, clujeanul care a creat pentru vârstnici un loc special cu miros de optimism

 

 

 

abonare newsletter