Sănătate

Difteria, o boală extrem de contagioasă, depistată la granița României cu Ucraina

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Judeţeană Suceava face recomandări medicilor de familie şi spitalelor legate de diagnosticarea corectă a pacienţilor, după ce în Ucraina, la graniţa cu România, s-au confirmat cazuri de difterie.

Difteria, o boală extrem de contagioasă, depistată la granița României cu Ucraina Difteria, o boală extrem de contagioasă, depistată la granița României cu Ucraina

Boala este extrem de contagioasă, dar a fost eradicată în România, în 1980. Recomandările conducerii DSP Suceava vin după atenţionarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la existenţa unor cazuri de difterie în Ucraina.

„Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (n.red. CNCSBT) în data de 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României. În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina, este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator. CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet”, se arată într-un comunicat transmis de directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.


La nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980, potrivit DSP Suceava. Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.

Etichete: boala ucraina difterie
abonare newsletter