Sănătate

Medic rezident francez, despre Cluj-Napoca: „Calitatea vieții, mai bună decât în Franța!”

Dacă absolvenții de medicină din țară abia așteaptă să lucreze în spitalele din vestul Europei, mulți tineri din străinătate care fac facultatea în România, preferă să rămână aici.

Medic rezident francez, despre Cluj-Napoca: „Calitatea vieții, mai bună decât în Franța!”, sursă foto: captură stirileprotv.ro Medic rezident francez, despre Cluj-Napoca: „Calitatea vieții, mai bună decât în Franța!”, sursă foto: captură stirileprotv.ro

I-au convins viața ceva mai ieftină, condițiile de trai, dar și relația strânsă pe care și-au făcut-o cu pacienții în anii de practică. Nu în ultimul rând, contează și salariile, care au crescut simțitor, în acest domeniu. Unul dintre ei este Pierre Kadula, 29 de ani, medic rezident urolog la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, după ce studiat medicina aici.

Pierre caută să aibă cheltuieli mici și acces la educație de calitate. Spune că le-a găsit tocmai în inima Transilvaniei, potrivit stirileprotv.ro. Dacă în Franța, pentru o chirie ar fi plătit 700 de euro, aici dă 300. În țara natală, salariul de bază pentru un medic rezident este de aproximativ 1.500 de euro, în timp ce în România poate ajunge la 1.200 de euro.


„Am făcut tot ce am putut să prind un post de rezident aici, la spitalul clujean, pe urologie. În afară de studii, Clujul e un oraș minunat și, evident, mai ieftin decât Franța. Calitatea vieții aici e mult mai bună în România pentru mine, decât în Franța. Este un oraș mai mic, mai tânăr, blocuri noi, studenți, și se pot face multe activități. În Franța numai în Paris aș fi găsit să studiez urologia, că acolo se face cel mai bine, dar e un oraș mult prea mare și aglomerat”, a declarat Pierre.

Pentru a intra în examenul de rezidențiat, mediciniștii străini pot să concureze cu colegii lor români. Cei din afara spațiului UE trebuie să obțină însă și cetățenie română. Studenții se pot înscrie și pentru locuri la taxă, dar atunci plătesc câteva mii de euro, care diferă în funcție de universitate. În cazul lui Pierre, acesta mai are doi ani și termină rezidențiatul, însă încă de pe acum își vede un viitor la Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter